23 Eylül 2024 Pazartesi

1 Mayıs Rojava kentlerinde coşkuyla kutlandı

İşçi sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde kutlandı. İşgale ve kapitalizme karşı mücadele mesajları verilen kutlamalarda "Hakları için mücadele eden emekçiler, kapitalist sisteme son vermek için savaşıyor" denildi.

İşçi sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê, Kobanê ve Qamişlo kentlerinde yapılan etkinliklerle kutlandı.

HESEKÊ
Heseke'de Süryani Şehitleri Meydanı'nda yapılan kutlamaya Emekçiler Birliği, Özerk Yönetim'e bağlı kurumlar ile Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) ve Ermeni Meclisi'nin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

Rojavalı komünistler kutlama alanına kadar pankart ve bayraklarıyla birlikte yürüyüş gerçekleştirdi. TKŞ üyeleri sık sık "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm" sloganı attı. JKŞ üyeleri "Kadın emeği değerlidir. Devrimi büyütüyoruz" yazılı pankart açtı.

Kutlama saygı duruşu ve 1 Mayıs marşının çalınmasıyla başladı.

Emekçiler Birliği adına yapılan konuşmada, mitinge katılan işçi ve emekçiler selamlandı, 1 Mayısları kutlandı. 1 Mayıs'ın tarihçesi hakkında bilgi verilen konuşmada, işçi iradesi ve mücadelesinin onlarca yıldır devam ettiği belirtildi. Konuşmada şunlar ifade edildi: "İşçiler ve ezilen halklar olarak, kapitalist devletlere karşı mücadele ediyoruz. Hakları için mücadele eden halklar, kapitalist sisteme son vermek için savaşıyor. Özgür bir toplum yaratmak için mücadele ediyoruz."

Türk devletinin Güney Kürdistan'daki işgal saldırısı esnasında kimyasal silah kullandığı hatırlatılan konuşmada, "KDP, faşist Türk devletiyle birlik oldu. Dünyaca yasaklanmış silahları kullanıyorlar. Özgürlük için ezilen haklar ve dağlardaki gerillalar direniyor. 1 Mayıs'ta onlarla dayanışmamızı ifade ediyoruz."

Tev-Dem Eş Başkanı Xerib Hiso da yaptığı konuşmada, "Dünyanın tüm işçi ve emekçilerini selamlıyoruz. Düşmana karşı direnenleri selamlıyoruz" dedi. 1 Mayıs'ın onlarca yıldır kutlandığını dile getiren Hiso, işçi ve emekçilerin bugünde hakları için mücadelelerini büyüttüğünü dile getirdi. Kapitalist devletlerin işçilerin haklarını yok saydığını dile getiren Hiso, sermaye düzenine karşı mücadelenin devam ettiğini vurguladı. İşçi ve emekçilerin tüm 1 mayıs meydanlarında iradelerini ortaya koyduğunu dile getiren Hiso, "Tüm insanlık kriz içinde yaşıyor. Açlığa karşı ayaklanmalar yaşanıyor. 1 Mayıs, açlığa karşı direnenlerin mücadele günüdür" diye konuştu.

Rojava'ya saldıran işgalci Türk devletinin işçi ve emekçilerin düşmanı olduğunu dile getiren Hiso, Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırısı esnasında kimyasal silah kullanıldığını hatırlattı, savaşa ayrılan bütçenin işçi ve emekçilerin ekmeğinden kesildiğine işaret etti ve şunları dile getirdi: "Kapitalist devletlerin savaş ve ölümlerden besleniyor. İşgalcilere karşı, yasak silahlara karşı direnen gerillalarla dayanışmayı büyüteceğiz. 1 Mayıs ruhuyla tüm ezilen halkları ve direnen gerillaları selamlıyoruz."

Konuşmaların ardından Emekçiler Birliği'ne çalışmalarından dolayı plaket sunuldu. Komünist Devrimci Hareket de kutlamaya mesaj gönderdi. TKŞ mesajında "İşçilerin bayramını kutluyoruz. Sermaye düzenine karşı mücadele eden işçileri selamlıyoruz. Dağlarda direnen gerillaları selamlıyoruz" denildi.

Etkinlik müzik dinletisi eşliğinde halaylarla devam etti.

KOBANÊ
Fırat Bölgesi Emekçiler Birliği, 1 Mayıs'ı Egid Meydanı'nda kutladı. Basın açıklamasına PYD, Kongra Star, Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ), Kültür Sanat Kurumu, Şehit Aileleri Meclisi ve Özerk Yönetime bağlı kurumlar katıldı.

Rojavalı komünistler, TKŞ kurumundan 1 Mayıs meydanına kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. "İyi bir yaşam, çalışma koşullarının iyileşmesi ve ücretlerin yükseltilmesi, toplumsal yaşamda etkin yer almak için mücadeleyi yükseltelim" denilen açıklamada, işçilerin kapitalizmin baskısından kurtulmak için birleşmesi ve mücadele etmesi gerektiği vurgulandı. İşçi sınıfının iktidarının kurulması gerektiği belirtilen açıklamada, Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırıları da protesto edildi.

Açıklamanın sonunda şunlar vurgulandı: "İhaneti ve faşizmi yenilgiye uğratacak Kuzey ve Doğu Suriye halkları olarak 1 Mayıs ruhuyla mücadelemizi yükselteceğiz."

Eylem "Yaşasın 1 Mayıs" sloganlarıyla sona erdi.

QAMİŞLO
Kuzey ve Doğu Suriye Emekçiler Birliği'nin çağrısıyla 1 Mayıs 12 Mart Stadyumu önünde yapılan eylemle kutlandı. Eyleme Tev-Dem ve Özerk Yönetime bağlı kurumların yanı sıra Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı. Komünistler, eylem alanına kadar yürüyüş gerçekleştirdi, sık sık "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm" , "Yaşasın gerilla direnişi" ve "Yaşasın Rojava devrimimiz" sloganları atıldı.

Stadyum önünde Emekçiler Birliği adına söz alan Şero Mihammed, tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs'ını kutladı.

TEV- DEM adına konuşan Ruken Ehmed de işçilerin egemen zihniyet tarafından sömürüldüğünü belirtti, "Egemenlik bütün toplumun üzerinde tahakküm kuruyor, özellikle de işçiler üzerinde. Egemenler, işçileri kendisi için adeta bir ordu gibi kullanıyor. Bunun karşısında en önde mücadele edenler işçiler olmalı" dedi.

Ruken Ehmed, Medya Savunma Alanlarına ve Şengal'e yönelik işgal saldırılarını kınadı, herkesi gerilla direnişiyle dayanışmaya ve işgale karşı mücadele etmeye çağırdı.

Komünist Devrimci Hareket de etkinliğe 1 Mayıs kutlama mesajı gönderdi.

Eylem müzik eşliğinde halaylarla sona erdi.