1 Ekim 2024 Salı

'15-16 Haziran ruhuyla işçi sınıfı direnmeye devam ediyor'

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişini selamlayan Şaziye Köse, sendika hakkının gasbına, sefalete, yoksulluğa ve yağma, rant, talan düzenine karşı direnişin bıraktığı mirası zafere taşıyacaklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişinin 52. yıl dönümüne ilişkin bir açıklama yayınladı.

Köse, sendikal örgütlenmeyi hedef alan yasaya karşı yüzbinlerce işçinin hafızalardan silinmeyecek destansı bir direniş sergilediğini belirterek, dönemin iktidarının işçileri bastırmaya çalıştığını ve 4 işçinin katlediğini, yüzlerce işçinin yargılandığını, binlerce işçinin işten atıldığını hatırlattı.

"Tüm baskı ve saldırılara rağmen işçi sınıfının direnişi sonuç verdi ve  Anayasa Mahkemesi'nin 9 Şubat 1971 tarihinde aldığı kararla sendikal hakları yok etmeyi hedefleyen yasa iptal edildi. 15-16 Haziran 1970'te işçilerin örgütlü mücadelesi ile korunan sendikal kazanımlara yönelik saldırılar durmadı, hem askeri darbeler hem de hükümetlerin uyguladıkları neo-liberal bu kazanımlar yok edilmek istendi" ifadelerini kullanan Köse, AKP iktidarının sendikal özgürlükleri ortadan kaldırmak için her türlü baskı politikasını uygulamaya devam ettiğini söyledi.

15-16 Haziran direnişinin Türkiye işçi sınıfı mücadele tarihinin en önemli sayfalarından olduğunu kaydeden Köse, direnişin işçi sınıfının gücünü sermaye ve iktidara gösterdiğini, geriye büyük bir miras bıraktığını vurguladı.

"Bugün de İstanbul'dan Antep'e, Sivas'tan Amed'e, ülkenin dört bir yanında işçiler, emekçiler hakları ve kazanımları için direnmeye devam ediyor. Tekstil işçilerinden kargo işçilerine, maden işçilerinden moto kurye işçilerine kadar her emek kolundan işçilerin hakları için, onurları için 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin ruhuyla, birlikte ve örgütlü mücadelelerini kazanımlarla sonuçlandırdılar" diyen Köse, AKP-MHP iktidarı ve patronlara karşı kararlılık ve cesaretle direnişi büyüteceklerinin, harami düzenini değiştireceklerinin sözünü verdi.