22 Eylül 2024 Pazar

26 yaşındaki İranlı futbolcu idama mahkum edildi

İran'da süren halk ayaklanmasında yer aldığı ve rejim güçlerinden 3 kişinin öldüğü bir çatışmada bulunduğu gerekçesiyle 26 yaşındaki futbolcu Amir Nasr-Azadani idama mahkum edildi.

İran'da faşist molla rejime karşı eylül ayından beri süren ayaklanmaya katıldığı gerekçesiyle futbolcu Amir Nasr-Azadani "Allah'a karşı savaş açtığı" ve İsfahan'da 16 Kasım'da rejim güçlerinden 3 kişinin öldürüldüğü silahlı çatışmaya katıldığı iddiasıyla idama mahkum edildi.

İsfahan Yargı Kurumu Başkanı Abdullah Caferi, 18 Kasım'dan bu yana gözaltında tutulan futbolcunun "İran İslam Cumhuriyeti'nin temellerine saldırmak isteyen dokuz kişilik bir gruba mensup olduğunu" öne sürdü.

İran kulübü Iranjavan'ın savunma oyuncusu olan 26 yaşındaki futbolcu İran Birinci Ligi'nde forma giydi. Futbol kariyerine Tahran ekibi Rah-Ahan'da başlayan futbolcu, 16 yaş altı milli futbol takımında savunma oyuncusu olarak oynadı. 

Dünya Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFPRO), idam kararına tepki göstererek, "FIFPRO, ülkesinde kadın hakları ve temel özgürlükler için kampanya yürüten profesyonel futbolcu Amir Nasr-Azadani'nin İran'da idam edileceği yönündeki haberler karşısında şoke olmuş ve tiksinti duymuştur. Amir ile dayanışma içindeyiz" ifadelerini kullandı.