1 Ekim 2024 Salı

58 kişinin gözaltı süresi dört gün uzatıldı

HDK ve GÖÇİZDER'in İstanbul'daki merkez binalarının yanı sıra çok sayıda kişinin evine yapılan baskında gözaltına alınan 58 kişinin gözaltı süreleri 4 gün uzatıldı. Gözaltına alınanlar arasında kanser ve KOAH hastaları, yüzde 98 engelli raporu bulunanlarda var. Avukatlar dosyada gizlilik kararı olduğu için iddiaları öğrenemediklerini söyledi. Operasyonun hukuksuz olduğuna işaret eden avukatlar, gözaltına alınanların legal siyaset yürüttüklerine dikkat çekti.

Halkların Demokratik Kongresi Genel Merkez binası, GÖÇİZDER'in İstanbul'daki merkez binası ve çok sayıda eve 3 Haziran günü düzenlenen baskında gözaltına alınan 58 kişi için ek gözaltı süresi alındı.

İki farklı dosya kapsamında gözaltına alınanların, gözaltı gerekçeleri dosyalardaki gizlilik kararı nedeniyle halen öğrenilebilmiş değil.

Tekirdağ savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 41 kişinin evine baskın düzenlenirken 36 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların çok büyük bir kısmı hasta ve yaşlı. Avukatlar gözaltı süresinin bugün 4 gün uzatıldığının bilgisini verirken, alınanlar arasında avukat Abdurrahman Öztürk, bir doktor ve çok sayıda eğitim emekçisi bulunduğunu söyledi.

Soruşturmanın 2022 yılını kapsadığını belirten avukatlar, gözaltına alınanların çoğunun HDP'nin Tekirdağ'daki eski il ve ilçe yöneticileri olduğunu aktardı.

KANSER HASTANESİ TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDE ALINDI
Gözaltına alınanların 50-60 yaş üstü olduklarına ve birçoğunun ciddi hastalıkları bulunduğuna dikkat çeken avukatlar, kanser hastası olan Adnan Cevaş'ın kemoterapi tedavisi gördüğü hastaneden gözaltına alındığı bilgisini verdi. Gözaltına alınanlar arasında kanser hastası Saadet Fırat da bulunuyor.

YÜZDE 98 ENGELLİ
Gözaltında alınan Sadi Özdemir'in Adli Tıp Kurumu'ndan alınan yüzde 98 engelli raporu bulunduğunu belirten avukatlar, Özdemir'in kısa süre önce açık kalp ameliyatı geçirdiğini söyledi. Özdemir'in sağlık sorunu yaşamaması için oksijen tüpüne ihtiyaç duyduğunu belirten avukatlar, raporu ile birlikte bu durumu savcılığa ilettiklerini ancak kendilerine hala dönüş yapılmadığını paylaştı.

Yapılan operasyonun hukuksuz olduğunu ve kabul edilemeyecek olduğunu belirten avukatlar, gözaltına alınanların legal siyaset yürüttüklerini, yerlerinin ve adreslerinin belli olduğunu, bir telefon ya da tebliğ ile gidip ifade verebilecek kişiler olduğunu vurguladı.

GÖÇİZDER OPERASYONUNDA 22 GÖZALTI
Aynı gün GÖÇİZDER üye ve yöneticilerine yönelik de gözaltı saldırısı yaşandı. Derneğin İstanbul Şirinevler'deki merkezini de basan polis, ev baskınlarında 22 kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul savcılığı tarafından yürütülen bu dosyada da gizlilik kararı bulunuyor. Avukatlar, Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan 22 kişinin gözaltı süresinin bugün itibariyle 4 gün uzatıldığı bilgisini verdi.