6 Ekim 2024 Pazar

'6-7 Eylül pogromunun 66. yılı, unutmadık'

6-7 Eylül'ün 66. yılına ilişkin açıklama yapan HDK Halklar ve İnançlar Meclisi, "6-7 Eylül utancını bir kez daha hatırlatırken, her lincin bir pogrom olabileceği öngörüsüyle halkların ve inançların eşit ve özgür yaşamı için mücadele içinde olacağımızın sözünü yineliyoruz" dedi. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi, 6-7 Eylül Pogromunun 66. yılında açıklama yaptı. Önceden tasarlanan ve planlanan pogromun tarihinin hatırlatıldığı açıklamada, her lincin bir pogram olabileceği kaydedildi. 

Yazılı yapılan açıklamada, Rum karşıtlığı üzerinden yürütülen propaganda ile harekete geçirilen milliyetçi- ırkçı çevreler insanlık dışı bir yağma ve katliam ile Rum halkını, Ermeni toplumunu ve Musevi Cemaatini hedef aldığı belirtildi. Açıklamada, "Rumlar başta olmak üzere tüm  gayrimüslimlerin kent mekanlarındaki izlerini, geçmişlerini, kutsallarını, ölülerini, mezarlıklarını, birikimlerini ve tüm yaşanmışlıklarını ortadan kaldırma hedefiyle yürütülen saldırılar, ülkenin kozmopolit yapısı açısından geri dönüşü olmayan yokluklar yaratmıştır. Esas itibariyle bu katliam ile hedeflenen, tekçilik politikasında somutlaşan farklı ulusal kimlikleri ortadan kaldırmak ve devlet idealinin son aşamasını da tamamlamaktır" denildi. 

'ÖZEL HARP İŞİDİR'
Olayların gerçekleştiği sırada Seferberlik Tetkik Kurulu'nda görevli olan ve daha sonra generalliğe "terfi ettirilen" Sabri Yirmibeşoğlu'nun, 6-7 Eylül pogromu hakkında "6-7 Eylül de bir Özel Harp işidir. Muhteşem bir örgütlenmeydi ve amacına ulaştı" sözlerinin hatırlatıldığı açıklama, şöyle  devam etti:

"İstanbul'un Adalar ve Beyoğlu ilçesi başta olmak üzere Rumların yaşadığı bütün ilçelerinde, İzmir, İskenderun, Çanakkale'de Rumlara karşı 6 Eylül'de başlayan ve 7 Eylül'de sürdürülen saldırı ve yağma harekâtında, resmi kaynaklara göre Rum, Ermeni ve Yahudi 12 kişi katledildi, yüzlerce insan yaralandı, yaklaşık 400 kadına tecavüz edildi. 4 bin 214 ev, bin 004 iş yeri, 73 kilise, bir sinagog, iki manastır, 26 okul ile aralarında fabrika, otel, bar gibi yerlerin bulunduğu 5 bin 317 mekân saldırıya uğradı. 'Amacına ulaşan' bu tertipten sonra Rumlar başta olmak üzere hedef olan tüm halklar evlerini, iş yerlerini, birikimlerini, tarihlerini ve hatta geleceklerini bırakarak göç etmek zorunda kaldılar.

'MÜCADELE İÇİNDE OLACAĞIZ'
Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Meclisi olarak, 6-7 Eylül utancını bir kez daha hatırlatırken, her lincin bir pogrom olabileceği öngörüsüyle halkların ve inançların eşit ve özgür yaşamı için mücadele içinde olacağımızın sözünü yineliyoruz."