29 Eylül 2024 Pazar

9 gazeteci tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi

Ankara merkezli gerçekleştirilen operasyon kapsamında gözaltına alınan 10 Kürt gazeteciye yaptıkları haberleri, sosyal medya paylaşımlarını ve seyahatlerini soran savcı, 9 gazeteciyi tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk etti. Talimatla karar veren savcının gazetecilere, haberleri yaparken kimden talimat aldıklarını sorması dikkat çekti.

Ankara merkezli soruşturma kapsamında 25 Ekim'de gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdür Diren Yurtsever ve muhabirleri Deniz Nazlım, Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer, MA stajyeri Mehmet Günhan'ın savcılık sorguları tamamlandı.

4 günlük gözaltının ardından Ankara Adliyesi'ne getirilen Kürt gazeteciler, adliye içerisinde kelepçeli bekletildi. 9 savcı tarafından ifadeleri alınan gazetecilerle ilgili savcılık kararı ifade işlemleri tamamlanmasına rağmen 5 saat sonra açıklandı. Savcı, Mehmet Günhan'ı adli kontrol şartıyla, Habibe Eren, Öznur Değer, Diren Yurtsever, Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli'yi tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk etti.

YAPTIKLARI VE İZLEDİKLERİ HABERLER SORULDU
Gazetecilere, Dicle ve Fırat Gazeteciler Derneği'ne (DFG) neden üye oldukları, yaptıkları haberler, televizyon bağlantıları, sosyal medya paylaşımları ve Güney Kürdistan'da suikast sonucu katledilen Nagihan Akarsel'in cenaze törenine neden katıldıkları soruldu.

NEDEN YAZI İŞLERİ MÜDÜR OLDUN?
Diren Yurtsever'e neden Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü olduğu sorulurken, MA mikrofonunun yer aldığı fotoğrafı gösterildi, birlikte gözaltına alındığı gazetecileri tanıyıp tanımadığı soruldu.

NEDEN SEYAHAT ETTİN?
Gazeteci Öznur Değer'e TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu'nun Jin TV'ye verdiği ödülü neden aldığı soruldu. Öznur Değer'in yaptığı 67 seyahat, suçlama olarak yöneltildi. Öznur Değer'e yöneltilen sorular arasında, sosyal medya paylaşımlarını hangi gerekçeyle yaptığı ve bu konuda kimden talimat aldığı da yer aldı.

MEZOPOTAMYA AJANSI'NDAN RAHATSIZ MISIN?
Gazeteci Deniz Nazlım'a DFG'ye neden ve nasıl üye olunduğu soruldu. Nazlım'ın çalıştığı Mezopotamya Ajansı'nda rahatsız olup olmadığı sorulması dikkat çekti.

Gazeteci Emrullah Acar'a ise Mezopotamya Ajansı'nda neden çalıştığı ve çalışma arkadaşı olan Selman Güzelyüz'ü nereden tanıdığı soruldu.

TELEVİZYON BAĞLANTILARI SORULDU
JINNEWS muhabiri Habibe Eren'e, gazeteci Nagihan Akarsel'in katledilmesiyle ilgili yaptığı televizyon bağlantıları soruldu. Savcının Eren'e, "PKK'den talimat aldınız mı?" şeklinde soru yöneltmesi dikkat çekti.

HABER İÇİN KİMDEN TALİMAT ALIYORSUN?
MA muhabiri Berivan Altan'a da sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımların yanı sıra, çalışma arkadaşlarının kim olduğu ve haberleri hangi yöntemlerle servis ettiği sorusu yöneltildi. Altan'a, yaptığı haberler için kimden talimat aldığı da soruldu.

Gazeteci Selman Güzelyüz'e, gizli tanık beyanları üzerine yaptığı haberlerde kimden talimat aldığı, finansal desteğin nasıl karşılandığı, HDP'nin eylem ve etkinlerini neden takip ettiği, sosyal medya paylaşımları ve "Kürdistan neresi?" diye soruları yöneltildi.

İktidarın gazetecilerin, gazetecilik faaliyeti nedeniyle gözaltına alınmadığı yalanını çürüten savcılık kararını açıklamayı da işkenceye dönüştürdü. Savcılık sorguları tamamlanmasına rağmen karar 5 saat sonra açıklandı.