23 Eylül 2024 Pazartesi

ACTIT: Haklarımız için 27 Ocak'ta greve

ACTIT, Fransa'da Macron hükümetine ait yeni iş yasasına karşı süregelen mücadeleye ilişkin bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, göçmen işçi ve emekçilerin de dayanışmayı büyütmesi gerektiği vurgulanarak, 27 Ocak'taki genel greve çağrı yapıldı.

Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTIT), Fransa'da Macron hükümeti ve işverenlerin pandemiyi kullanarak, toplumsal kazanımlara, işçi haklarına, bireysel ve toplumsal özgürlüklere saldırdığına dikkat çekti.

Hükümetin sağlık alanındaki yıkım politikalarının ve hastanelerle kamu hizmetlerindeki ihmalkarlıklarının sonucunu işçi ve emekçilere ödetmeye çalıştığı belirtilen açıklamada, işçi ve emekçilerin yeni iş yasasına karşı mücadelelerinin pandemiye rağmen devam ettiği vurgulandı.

27 Ocak'ta kamu ve özel sektördeki tüm işçilerin genel greve çıktığı kaydedilen açıklamada, haklı talepleriyle sokakları terk etmeyen farklı kesimlere karşı hükümetin polis yasasını öne sürdüğüne işaret edildi. Açıklamada, yeni iş yasası ile işçi ve emekçilerin sömürülerinin devam ederken, artan zamlara karşı ücretlerin arttırılmamasının yoksulluğu yaygınlaştırdığı ifade edildi.

Açıklamada, "Özel ve kamu alanında çalışan işçi ve emekçilerin ücretleri, eğitim gören gençlere ve iş arayanlara ödeneklerin artırılması ve emekli maaşlarının iyileştirilmesi için örgütlenen grev ve gösteriler hep birlikte hareket etmenin gerekliliğini bir kez daha gösteriyor. Sosyal güvencesizliğin ve hak gasplarının sona erdirilmesi, asgari ücretin, emeklilik maaşının ve öğrenci burslarının arttırılması talebi uzunca bir zamandır işçi ve emekçilerin mücadele konusu oldu. Sendikaların, gençlik ve kadın örgütlenmelerinin, emekli örgütlerinin çağrısı ile bir araya gelen milyonların mücadeleleri biz göçmen emekçilerin de mücadele konusudur" denilerek göçmen emekçilerin de bu mücadeleyi kendi talepleriyle büyütmesinin ve ortaya çıkan hareket içerisinde yer almasının önemine vurgu yapıldı.

ACTIT, Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen emekçileri, kadınları ve gençleri 27 Ocak'ta gerçekleşecek genel greve katılmaya çağırdı ve "Yaşasın işçilerin birliği" dedi.