3 Ekim 2024 Perşembe

Adalet Nöbeti hapishane önüne taşındı

Diyarbakır Adalet Nöbeti bugün hapishane önüne taşındı. Açıklama yapmak isteyen ailelerle dayanışma gösterilmesinin polisler tarafından engellenmesine tepki gösteren aileler, "Herkes bize baskı uyguluyor" dedi. Aileler, yarın da ATK önünde olacaklarını duyurdu. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek için Diyarbakır Barosu'nda başlatılan Adalet Nöbeti tutan aileler, eylemlerinin 99. gününde Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi önünde bir araya geldi. Açıklama öncesi hapishane çevresi onlarca polis ve zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Polisler, ailelere destek vermek isteyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü yöneticileri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardım ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) üyelerinin açıklamanın yapıldığı alana girmelerine engel oldu. Aileler, polis ablukasına rağmen açıklama yaptı.

Tutsak yakınlarından İnci Güler, kendilerine destek verenlerin polisler tarafından engellenmesine tepki gösterdi. Güler, "Bizim çocuklarımız yıllardır cezaevlerinde. Biz onların sesini duyurabilmek için buraya geldik. Avukatları ve partileri de biz çağırdık. Ama izin verilmedi. Buna da izin verilmiyorsa biz sesimizi nasıl duyuralım? Nerelere gidelim?" diye sordu. Yarın Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde olacaklarını aktaran Güler, "Bizim evlatlarımız acı çekiyor. Yarın da avukatlar yanımızda olacak. Sesimizin duyulmasını istiyoruz. Ankara’ya kadar gittik ama sesimiz duyulmuyor. Kürt oldu mu herkes bir oluyor. Bize baskı uyguluyorlar" şeklinde konuştu.

Tutsak yakını Reşahat Ada, yüz güne yaklaşan nöbetlerine işaret ederek, "Çocuklarımız ölüm döşeğinde, biz de onlar ve tüm insanlık için adalet, barış ve eşitlik istiyoruz. Artık cezaevinden tabut almak istemiyoruz. Çocuklarımız üzerindeki baskıların son bulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Her an çocuklarından kötü bir haber alacakları için kaygılı olduklarını ifade eden Ada, "Ne akşamımız ne sabahımız var. Bir aydır görüşe gidemiyorum. Telefon ve kapılar çalınca cenaze gelecek kaygısındayız. Bir çözüm olana dek nöbeti bırakmayacağız. Her yerde nöbetimizi sürdüreceğiz. Adalet istiyoruz. Bizim ciğerimiz yandı başkalarınınki yanmasın" diye konuştu.

Diyarbakır 1 No'lu Hapishanesi’nde tutsak Yusuf Boz'un annesi Meymenet Boz ise dün oğluyla yaptığı görüşe değindi. Boz, "Kışın gittiğim görüşlerde cezaevi buz gibiydi, içerisi çok soğuktu şimdi de içerisi çok sıcak. Çocuğum içeride sıcaktan boğulduklarını söyledi. Kürtçe şarkı söyledikleri için ceza vermişler. Bizim anadilimiz Kürtçedir. Nasıl bizim dilimize ceza veriyorlar? Adalet istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından "Bijî berxwedana zindanan (Yaşasın zindan direnişi)" sloganı atıldı. Açıklama, zılgıt ve alkışlarla son buldu.