4 Ekim 2024 Cuma

Adalet Nöbeti'nde birlikte mücadele çağrısı

Adalet Nöbeti'nde 39'uncu günü geride bırakan aileleri ziyaret eden HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, iktidardan bir beklentileri olmadığını belirtti, demokratik muhalefete adaleti sağlamak için ortak mücadele çağrısı yaptı.

Hasta ve infazları yakılan tutsakların serbest bırakılması talebiyle Diyarbakır Barosu hizmet binasında ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti 39'uncu gününde devam ediyor. Nöbeti bu gün Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve HDP Kadın Meclisi üyeleri ziyaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan Başaran, iktidarın, toplumun tamamına, kadınlara ve Kürtlere düşmanlık yaptığını belirterek, "Zaman zaman tecridi ağırlaştırıyor, zaman zaman cezaevindeki tutukluları tecride alıyor, tedavilerini yapmıyor. Bu iktidar pratiği yeni değil, 1982'deki Amed zindanında aynı şey uygulandı. Şimdi aynı siyaseti devam ettirmek istiyorlar" diye konuştu.

'ADALET ARAYIŞIMIZ SONUCA ULAŞACAK'
Türkiye'de yaygınlaşan adalet taleplerine işaret eden Başaran, "Türkiye'de artık adalet kalmadı. Saraylar var ama adalet yok. Anneler uzun zamandır adalet arıyor. Cumartesi Anneleri İstanbul'da, Barış Anneleri senelerdir adalet arıyorlar. Adalet arayışımız eminim sonuca ulaşacak. Bunun için toplumun vicdanı gereklidir. Yoksa iktidar adım atmaz, iktidardan da isteğimiz yok" dedi.

'BİR AYDA 7 TUTSAK KATLEDİLDİ'
Tecridin hapishanelerde ölümleri arttırdığını vurgulayan Başaran, "Son bir ayda yaşanan ölümler tam da bunun göstergesi olarak karşımızda duruyor. Son bir ayda iktidarın, Adalet Bakanlığı'nın denetimindeki cezaevlerinde, 7 tutsak yaşamını yitirdi. İkisi şüpheli ölümdü, ama bizce hepsi şüpheli ölüm ve katliamdır. Çünkü göz göre göre gelen ölümlerdi, gerçekleşen cinayetlerdi" şeklinde konuştu.

MÜCADELEYİ ORTAKLAŞTIRMA ÇAĞRISI
Hapishanelerde yaşanan ölümlerden iktidarın sorumlu olduğunu belirten Başaran, "Bu gün bir arada olmak, ortak mücadele etmek, adaleti sağlamak bizim görevimiz. Çünkü iktidar, nefret, zor, milliyetçilik, militarizmle ayakta duruyor. Bizim esas görevimiz mücadeleyi ortaklaştırmak" çağrısında bulundu.

Onurlu bir barış ve hasta tutsakların serbest bırakılması için oturma eylemi başlattıklarını ifade eden tutuk yakınlarından Fevziye Kolaçan ise, tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Kolaçan, sonuç alıncaya kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Hasta tutsak yakını İnci Güler de, tutsak ailelerine çağrıda bulunarak, nöbete dahil olmalarını istedi.

VAN ADALET NÖBETİ: HASTA TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN
Van Barosu'nda adalet nöbeti başlatan tutsak aileleri de eylemlerinin 16'ıncı gününde.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü, aileleri ziyaret ederek, eyleme destek verdi. DBP Van İl Eşbaşkanları Gülderen Varlı ve Çetin Uyar ve DBP'li yöneticiler katıldı.

DBP Van İl Eşbaşkanı Çetin Uyar, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecrit politikası ile Kürt halkının teslim alınmaya çalışıldığını belirtti. Hasta tutsakların ölüme terk edildiğini vurgulayan Uyar, tahliyeleri sağlanana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Uyar, "Şenyaşar ilesi ve Roboski aileleri için adalet istiyoruz. İnfazı yakılan tutuklular için adalet istiyoruz" dedi.