3 Ekim 2024 Perşembe

Adalet Nöbetleri sürüyor

İzmir ve Van'da Adalet Nöbeti'ni sürdüren tutsak yakınları hapishanelerde yaşanan işkencenin son bulmasını istedi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tahliyelerinin önündeki engellerin kaldırılması için aileleri İzmir ve Van'da başlattığı Adalet Nöbeti sürüyor. 

İZMİR

İzmir Barosu'nda Adalet Nöbeti 11. gününde. İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi'nin ziyaret ettiği nöbette aillerden Sultan Yağmekan Kırıklar Hapishanesi'nde açlık grevi sonrasında verilen sözlerin tutulmadığını tecrit koşullarının havalandırmaya kafes yapılma, görüşe tek tek çıkarma şeklinde arttığını belirtti.

Hapishanelerdeki tutsakların ayrıca kendi çocukları olduğunu belirten İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi Sözcüsü Behiye Yalçın, hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Bütün dünyanın savaş halinde olduğunu ve Suriye savaşından sonra Ukrayna'da da savaş başladığını belirten Yalçın, "Bütün devletler bir olmuş halklara karşıdır. Biz savaşlara karşıyız. Bütün savaş açan devletlerin söyledikleri aynıdır. Aslında aralarını açacak bir sorun yoktur. Devletlerin söyledikleri zihniyetleri aynıdır. Dünyada katliam savaş nereye kadar sürecek. Kanla kanı yıkamazlar. Dünya herkese aittir. Tamamen çıkar meselesi. Biz katliam olmasını istemiyoruz. Savaş ve yaşadığımız tecrit birbirinden ayrı konular değil. Savaş bitse tecrit de biter" şeklinde konuştu.

İmralı Hapishanesi'nde bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın da tecrit koşullarında olduğunu ve insani haklarının kullandırılmadığını ifade eden Yalçın, "Burada adalet sağlanana kadar oturacağız. Bütün annelere sesleniyoruz ciğerleri yanıyorsa gelsin otursunlar. Gitsinler görsünler cezaevlerinde gençlerimiz ne haldeler" dedi.

Kırıklar Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Fırat Yağmekan'ın annesi Sultan Yağmekan da oğluyla dün gerçekleştirdiği görüşmesinde çocuklarının odalarının eşyaları ve kitaplarının dağıtılarak arandığını, küçük minderlerinin ellerinden alındığını söylediğini belirtti. Yağmekan, "Kırıkkale'den gelen arkadaşlarından haberleri yok. Ne durumda olduklarını bilmiyorlar. Açlık grevinin bitirilmesi için milletvekili avukatların gidip görüşmesinden sonra grev bitmişti. Ama oğlum arkadaşlarının halen yanlarına getirilmediğini söyledi. Hep yalan konuşuyorlar sözlerini tutmuyorlar" diye belirtti.

VAN
Van Barosu'nda da Adalet Nöbeti'ni 75. gününde  Bandırma T Tipi Hapishanesi'nde tutsak Malik Demirağaç'ın annesi Emine Demirağaç, Kayseri Bünyan 2 No'lu Tipi Hapishanesinde hasta tutsak Ebedin Abi'nin eşi Zübeyde Abi, Van F Tipi Hapishanesinde hasta tutsak İbrahim Alkan'ın eşi Dilşah Alkan ve aynı hapishanede tutsak Botan Timur'un babası Kazım Timur sürdürdü. Nöbeti, Serhat Göç Araştırma Derneği üyeleri ziyaret etti.

Serhat Göç Araştırma Derneği Eşbaşkanı Azad Kalkan, Türkiye'de her alanda yaşanan hak ihlallerinin en çok hapishanelerde yaşandığını belirterek,"Türkiye'de her alanda insanlara yaşatılan zulmü biliyoruz. Bunun en ağır bedelini de cezaevlerindeki tutsaklar yaşıyor" dedi. Hapishanelerdeki hasta tutsakların "hapishanede kalamaz" raporuna rağmen tahliye edilmediğinin altını çizen Kalkan, "Adalet sistemindeki boşluğundan yararlanan hükümet, özellikle Kürt siyasi tutsakları ölüme mahkum etmektedir. Bizler, dernek olarak her zaman annelerimizin başlattığı eyleminin yanındayız" diye konuştu.

Kalkan, demokratik kitle örgütlerine "Cezaevlerinde yaşanan bu insanlık trajedisinin son bulması için herkesin elinden geleni yapması gerekir" diye seslendi.