29 Eylül 2024 Pazar

Adana Gençlik örgütleri: YÖK'ü, polisi, ÖGB'yi üniversitelerden göndereceğiz

Gençlik örgütleri YÖK'ün 41. kuruluş yıldönümünde Adana'da eylem yaptı. YÖK'ün 1980 askeri faşist darbenin ardından üniversitelere gelen asker postalı olduğu vurgulanan eylemde, bugün YÖK, polis, ÖGB ve kayyum rektörler eliyle saldırıların sürdüğü belirtildi. Gençlik örgütleri bu saldırılara karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Gençlik örgütleri Adana'da eylem yaparak, 41. yılında YÖK'e karşı mücadeleyi sürdürdüklerini vurguladı.

Duygu Cafe önünde bir araya gelen gençlik örgütleri, "YÖK'e, genelgelere karşı üniversiteliler direnişte" yazılı pankart açtı.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Hivda Selen konuşmasında, 1980 askeri faşist darbesinin ardından üniversitelere asker postalları geldiğini ve YÖK eliyle üniversiteler ve bilimin tasfiye edilmeye çalışıldığını söyledi.

"En ufak bir hak talebinde bulunduğumuzda YÖK karşımıza, soruşturmaları, barış isteyen hocalarımızı üniversitelerden uzaklaştırarak, tasfiye ederek çıkıyor. Bugün üniversitelerde kayyum rektörler atanıyor, öğrencilere soruşturma üzerine soruşturma açılıyor. Bunun en yakın örneğini Boğaziçi Üniversitesinde gördük" diyen Selen, bir gece yarısı kararnamesiyle kayyum rektör atandığını ve buna karşı çıkan öğrencilere polis ve ÖGB şiddeti uygulandığını, soruşturma açıldığını, burslarının kesildiğini, yurtlarından atıldıklarını, evlerine operasyon düzenlenerek gözaltına alındıklarını, tutuklandıklarını söyledi.

'ŞEBNEM HOCAMIZ BİLİMSEL AÇIKLAMA YAPTIĞI İÇİN TUTUKLANDI'
Bilimsel bir açıklama yaptığı için tutuklanan Şebnem Korur Fincancı'nın hocaları olduğunu hatırlatan Selen, "Tüm bunlar bilimi, üniversiteyi tasfiye etmek amaçlıdır" dedi. Üniversitelerin polis ve ÖGB ablukası altında olduğunu söyleyen Selen, demokratik üniversite mücadelesi yürüten öğrencilere faşist çeteler tarafından sürekli saldırılar düzenlendiğini kaydetti.

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Selen şunları söyledi: "YÖK üniversitelere vurulmuş prangadır. YÖK öğrenci gençliğin etrafını çevirmiş bir tel örgüdür. Bizler YÖK'e, polise, ÖGB'ye, kayyum rektörlere ve bu dönemin başında barınma sorununa çözüm bulacağız yalanlarıyla çıkardıkları genelgelere karşı mücadele devam edeceğiz."

"YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek" sloganının atıldığı eylemde Rojin Yumuşak gençlik örgütleri adına ortak açıklamayı okudu.

'YÖK ELİYLE NEOLİBERAL POLİTİKALAR ÜNİVERSİTELERE TAŞINDI'
YÖK'ün 12 Eylül darbesinin ardından üniversiteli gençliğin dinamizmini, devrimci gençliğin mücadelesini sona erdirmek için 41 yıl önce kurulduğunu belirten Yumuşak, bir diğer amacının da Türkiye'de gelişmeye başlayan neoliberal politikaları üniversitelerin içerisine taşımak olduğunu vurguladı. 

'AKP AKADEMİDE TEK TİPLEŞMENİN YOLLARINI ARIYOR'
12 Eylül ile hesaplaşacağını söyleyen AKP'nin baskı politikaları, genelgeleri, kayyum rektörleriyle üniversiteli gençliği zapturapt altında tutmak istediğine dikkat çeken "15 Temmuz sonrasında KHK'ler eliyle kendinden olmayan akademisyenleri okuldan attı. Akademisyenlerden gelen her türlü eleştirinin önüne tıkamak için önce barış isteyen akademisyenleri üniversitenin dışına itti. Sonrasında Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere birçok üniversiteye bir gece yarısı kararnamesi ile kayyumlar atadı, Boğaziçi Direnişi'nde öğrencileri ile birlikte kayyum rektöre karşı direnen akademisyenleri terörize ederek akademide tek tipleşmenin yollarını aradı" dedi. 

'POLİTİK İSLAMCI BİR NESİL VE AKADEMİ YARATMA HAYALİ'
AKP'nin politik islamcı bir nesil ve ona uygun bir akademi yaratma hayali içinde olduğunu belirten Yumuşak, "Bilim insanı olan Şebnem Konur Fincancı, kimyasal silah kullanımın araştırmasına yönelik yaptığı açıklama nedeniyle tutuklanmıştır. 15 Temmuz sonrasında attığı hamleleri hızlandırarak üniversiteleri bir bilim yuvasından özel güvenlik ve polislerle dolu birer karakola çevirmiştir. Devrimci öğrencilere, öğrencilerin ücretsiz ve nitelikli yemek, barınma gibi temel hak taleplerine yönelik her türlü baskı ve şiddet mekanizmasını işletirken, üniversiteleri faşist ve gerici çetelerin karargahına çevirmiştir. Bu çeteler aracılığıyla öğrencilerin özgürlüğüne müdahale etmekte ve üniversitelerdeki demokratik üniversite talebini boğmaya çalışmaktadır" diye konuştu.

'GENELGE ÖRGÜTLÜLÜK VE SOSYALLEŞMEYİ ORTADAN KALDIRIYOR'
Harçlar, yemekhane zamlarıyla üniversitelerin iktidarın rant alanına dönüştürüldüğünü de söyleyen Yumuşak, öğrencilerin yaşadığı yoksulluğa çözüm üretilmediğini, açlık ve sefalete mahkum edildiklerini vurguladı. Eğitim yılının başında barınma sorununa çözüm ürettiği iddiasıyla yayınlanan genelgenin öğrencilerin barınma sorunu ya da temel ihtiyaçlarına yönelik söylediği her sözün terörize etme amacı taşıdığını vurgulayan Yumuşak, "Çok açık ki bu genelge biz öğrencilere sizlere yaşayacak, nefes alacak tek bir alan bile bırakmıyoruz demenin başka bir yoludur. Çok açık ki bu genelge belki de okul içerisinde tek sosyalleşme alanı olan okul kulüplerini ortadan kaldırmak amacıyla yayınlanmıştır. Bu genelge ile üniversiteli gençliğin demokratik üniversite mücadelesi engellenmek istenmektedir" dedi.

'YÖK 41 YILDIR BASKI POLİTİKALARINI SÜRDÜRÜYOR'
İktidarların değiştiğini ve YÖK'ün 41 yıldır varlığını sürdürdüğünü belirten Yumuşak, "Saldırıları ve baskı politikalarında bir adım geri gitme olmamıştır. Tam da bu nedenle bizler de demokratik üniversite talebinden bir adım geri atmıyoruz. Üniversitelerin, bilimin, biz öğrencilerin kaderi, zenginliğine zenginlik katmak isteyen rant sahiplerinin, AKP-MHP iktidarının ya da ona muhalif olduğunu iddia eden sistem içi siyasetçilerin iki dudağının arasında değildir" diye kaydetti.

İktidarın öğrenciler üzerindeki baskısının aracı olan YÖK'ün kaldırılması, demokratik halk üniversiteleri talebini dile getiren Yumuşak, "Kuruluş yıldönümünde gençlik olarak YÖK'ü ve onun üniversitelerde yarattığı tüm baskı politikalarını yıkma dağıtma sözü veriyoruz" dedi.