21 Eylül 2024 Cumartesi

Adana Kadın Platformu: Savaşa değil kadınlara bütçe

İktidarın savaş politikalarına tepki gösteren Adana Kadın Platformu, "Bu savaşta yine en çok kadın ve çocuklar zarar görüyor" dedi. Kadınlar, mücadeleyi yükselteceklerini kaydetti.

Adana Kadın Platformu çağrısıyla çok sayıda kadın Heykelli Park'ta bir araya geldi. "Dünyanın her yerinde erkek-devlet şiddetine karşı isyandayız" yazılı pankart ve "Ne kavgam bitti ne sevdam", "Kadın devrimi için isyanı yükselt", "Ölmek değil yaşamak istiyoruz", "Ekonomi değil şiddet oranları uçuyor", "Şebnem Korur Fincancı isyanımızdır" yazılı dövizleri taşıdı.

Yürüyüş boyunca iktidar tarafından hedef gösterilen TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile  avukat Aryen Turan'la dayanışma sloganı atan kadınlar, Nagihan Akarsel ve Mahsa Amini başta olmak üzere katledilen kadınların fotoğraflarını taşıdı.

Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Tulay Hatimoğulları ve Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul da destek verdi.

Polis kadınların savaş karşıtı slogan atmasına izin vermedi.

Platform adına basın açıklamasını Derya Çiçek okudu. "Eşitlik ve özgürlük için, örgütlü mücadele dışında bir seçeneğimiz yok. Bizi korkutmaya, sindirmeye, yaşamdan izole etmeye çalışanlara bir kez daha bu sokaklarda meydan okuyoruz" diyen Çiçek, "Kadınlara bütçeden ayrılmayan pay, silahlanmaya savaşa, aktarılıyor. Savaş politikaları en çok kadın ve çocukları hedef alıyor. Kürt kadınlar hedefe konuluyor. Özgür basın emekçisi Nagihan Akersel, Deniz Poyraz başta olmak üzere kadınlar katlediliyor. Seçim politikalarının bir parçası olarak halkların üzerine bomba yağdırılıp toplum terörize ediliyor. Bu savaşta yine en çok kadın ve çocuklar zarar görüyor" ifadelerini kullandı.

Söz alan Hatimoğulları, "Bizler bu otoriter rejimler tarafından gördüğümüz baskılara, yine bu otoriter rejimlerin devlet biçimine, kadın katliamlarında cezasızlık uygulamalarına hep birlikte 'hayır' demeye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkan iktidarı kadınların gönderip İstanbul Sözleşmesi'ni kendi eliyle getirecek" dedi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ise "Karşımızda dünyanın her yerinde kadınların ortak mücadelesini gerektiren bir süreç var" ifadelerini kullandı.