25 Eylül 2024 Çarşamba

Adana'da Aile Hekimleri ağır çalışma koşullarına karşı iş bıraktı

Adana'da iş bırakan aile hekimleri taleplerini içeren bir dilekçeyi verdikten sonra Adana İl Sağlık Müdürlüğü önünde basin açıklaması gerçekleştirdi.

Pandemide kendilerine dayatılan angarya ve ağır çalışma koşulları karşısında hiçbir ek ödeme almayan aile hekimleri "ek ödeme" haberleri ile yıpratılırken bu koşulları daha da ağırlaştıracak olan yönetmeliğe tepki gösterdi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'nun (AHEF) çağrısı ile iş bırakan Aile Hekimleri ve Aile Sağlık Merkezi çalışanları dilekçe vermek üzere Adana İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. Emekçiler burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadir Can Tuncel, pandemide ödendiği söylenen ödemelerin kendilerine verilmediğini belirterek bunun üzerine personelden 500, Aile Hekimlerinden 1500 TL kesilmesini öngören yönetmeliği kabul etmediklerini ifade etti.

Pandemi sürecinde aile hekimlerinin kronik hastalık, dinlenme, izin hakkı demeden sahada olduğunu ve kayıp verdiğini dile getiren Tuncel, "Bu zor şartlar altında bizler görevimizi yaparken, Ankara'da 3-4 bürokrat ortalığı karıştırmak adına sayın sağlık bakanını, sayın devlet başkanını kandırarak 'Aile hekimlerine para veriyoruz. Onların işlerini kolaylaştırıyoruz' yalanını söyleyerek, almadığımız ve asla da alamayacağımız ücretleri de içeren, yerine getirilemez şartlarla dolu, ağır cezalar içeren baskı ve zulüm yönetmeliğini çıkarmışlardır. Mazeretli dahi olsanız 5 nöbete gelmemeniz iş akdi feshini gerektirmektedir. Kaza geçirseniz, hastalansanız iş akdiniz fesh edilmektedir. Kabul edilebilir değildir. Yıllardır aile hekimliği adına maliyeden parayı alıp başka kaynaklara aktarmayı adet haline getiren bu insanlara dur demenin vakti gelmiştir" dedi.

Aile hekimliği birimlerine ait personel parası devletten almalarına rağmen aile hekimlerinin yüzde 20'sinin parası devletten alınan aile sağlığı çalışanları olmadan hizmet vermeye zorlandığını dile getiren Tuncel, "İdareden çalışan talep edenler de tehdit edilmiştir. Son yönetmelikle zaten açlık sınırında, pandemi ve diğer iş yükü altında ezilen aile sağlığı çalışanlarının maaşlarından 500 lira, aile hekimlerinden 1500 TL kesilmiştir. Ağır iş yükü altında sistem çökme noktasına gelmiştir. Bu ve bunun gibi bir çok baskı içeren yönetmeliği kabul etmiyoruz" dedi.

Genelgeyi "Ceza yönetmeliği" olarak değerlendiren emekçiler, dilekçede aylık bin 750 lira gelir kaybına uğramalarına, iş güvencelerinin ortadan kaldırılmasına ve angarya uygulamalarına karşı olduklarını belirtirken 16 aydır aile hekimlerine verilmeyen haklarının ödenmesini, son 10 yılda gelirlerinde yaşanan yüzde 60'lık erimenin yerine konmasını istedi.