2 Ekim 2024 Çarşamba

Adıyaman'da kurulmak istenen  maden ocağı Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Sürücü, MEDOS madencilik tarafından Kömür beldesindeki maden ocağına karşı 8 gündür direnen köylülerin mağduriyetlerini Meclis gündemine taşıdı. Sürücü, derhal Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 

Adıyaman merkeze bağlı Kömür beldesinin kuzey kesiminde yer alan Serintepe Mahallesi'nin kırsal alanında MEDOS madencilik şirketi tarafından yapılmak istenilen mermer ocağı bölgedeki ekolojik dengeyi tamamen yok edecek.

Çevrede birçok maden ocağı olmasına rağmen köye bu kadar yakın bir maden ocağına ÇED olumlu raporu verilmesinin kabul edilir yanı olmadığını vurgulayan köylüler alanda doğa nöbeti tutmuştu.

Çünkü ağırlıklı geçim kaynağı küçükbaş hayvancılık olan köylüler maden yapımı ile ciddi anlamda ekonomik boyutta da mağdur olacak. Aynı zamanda madenden gelen patlama sesi, oluşacak toz bulutu ve köye gelen suyun bulanması da o köyü yaşanamaz hale getirecek.

Ayrıca yaşam alanları yok olma tehlikesi altında olan Serintepe Mahallesi sakinleri maden ocağı çalışmalarına izin vermek istemedikleri sırada jandarma tarafından darp edilmiş, yaklaşık 20 köylü gözaltına alınmıştı.

Köylüleri ziyaret eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, ekolojik değer ve dengeler gözetilerek yerinde gerekli inceleme ve tespitlerin yapılması için derhal Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi.