7 Ekim 2024 Pazartesi

AFAD'a göre selde yaşamını yitirenlerin sayısı 79'a yükseldi

Batı Karadeniz'de iktidar ve sermayenin yarattığı büyük yıkım nedeniyle yaşanan selde yaşamını yitirenlerin sayısı AFAD'a göre 79'a yükseldi. Bölge halkı yaşamını yitirenlerin sayısının daha fazla olduğunu, çok sayıda kişinin kayıp olduğunu açıklamıştı.

Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta yaşanan yoğun yağışlara, iktidar ve sermayenin HES projelerinin yarattığı tahribat eklenince büyük bir yıkım yaşandı. Özellikle Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde HES barajının kapaklarının patlaması sonucu halkın üzerine boca edilen su çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.

Halk yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda kişinin kayıp olduğunu açıklarken, Afet ve Acil Durum Yönetime Merkezi (AFAD) Kastamonu'da 69, Sinop'ta 9, Bartın'da 1 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti. Kendilerine ulaşan kayıp bildirinin 34 olduğunu ileri süren AFAD, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

11 Ağustos günü yaşanan su baskınının üzerinden 10 gün geçmesine rağmen hala ulaşımda sorunlar yaşanıyor. Kastamonu Küre'de bulunan İkiçay Köprüsü'nün yıkıldığı aktarılan AFAD açıklamasında, "Servis yolu çalışması devam etmektedir. Şenpazarı-Ağlı arasında 5 bölgede göçmeler tespit edilmiş olup, 3 bölgede onarım çalışmaları tamamlanmış ve 2 bölgede onarım çalışmaları devam etmektedir. Yol trafiğe açılamamıştır. Sinop'ta Ayancık-Sakız yolunda yaşanan hasardan kaynaklı yolun büyük kısmı kullanılamıyor. Davutlu, Fındıklı, Babaköy, Mestan, Bakırlı, Çaybaşı, Dibekli ve Sulusökü köy yollarını açmak için çalışmalar devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.