23 Eylül 2024 Pazartesi

'Afganistanlı kadınların seslerine ses olmak için bugün sokaktayız'

Afgan kadınlarla dayanışmak için Ankara'da yapılan eylemde, tüm dünya kadınlarının Afganistan'da yükselen şeriat rejimine karşı ses çıkarması gerektiği kaydedildi. Ankara Kadın Platformu, Afgan kadınlarla dayanışmayı sürdüreceklerini belirtti. 

Ankara Kadın Platformu, Taliban'ın yönetimine geçen Afganistan'da Afgan kadınlarla dayanışma eylemi düzenledi. Kadınlar, Yüksel Caddesi'nde eylem yapmak istedi. Alanı ablukaya alan polis eylemi engellemeye çalıştı. Kadınlar eylemi Sakarya Meydanı'nda yaptı.

"Jin Jiyan Azadî", "Afgan Kadınlarının Yanindayız" ile LGBTİ+ bayraklarının açıldığı eylemde, "Afganistan'lı kadınlar yalnız değildir" pankartı açıldı. 

'AFGAN KADINLARININ ÇIĞLIĞI TÜM DÜNYADA YANKILANDI'
Ankara Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, "Afganistan'da başta ABD olmak üzere birçok emperyalist ülkenin sürdürdüğü işgal politikaları, geçtiğimiz günlerde Taliban'ı iktidara getirdi" denildi. Afgan kadınlarının çığlığının tüm dünyada yankı yaptığı vurgulanan açıklamada, "Taliban karşıtı olan, özgürlüğünü ve hayatlarını savunmak isteyen hiç kimsenin can güvenliği yok. Afganistan'dan Irak'a, Suriye'ye sözde demokratik devletler kurma yalanıyla başlatılan savaşlar ve işgal politikaları iç savaşları, suç örgütüne dönen kukla hükümetleri, yoksulluğu getirdi" denildi. 

'ŞERİAT REJİMİNE KARŞI SES ÇIKARMALIYIZ'
Afganistan'ın güç çıkarları uğruna kurban edildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Taliban Afganistan'da kalmaya, kadınlara zulmetmeye devam ettikçe Afganistan'da hiçbir kadın, hiçbir çocuk, hiçbir LGBTİ+ güvende olmayacak.  Afganistan'da güçlenen şeriat rejimine karşı bütün dünya kadınları olarak ses çıkarmalıyız. Dünyanın neresinde olursa olsun bir kadın güvende değilse hiçbirimiz güvende değiliz. Bugün tüm dünya kadınları için mücadeleyi büyütmeliyiz! Afganistanlı kadınlar 'bizi öldürmeye geliyorlar, yardım edin' diye çağrılar yapıyor. Her şeyi göze alıp sokağa çıkan Afganistanlı kadınlar çalışma hakkını, eğitim hakkını ve siyasete katılım hakkını istiyorlar. Güvenli bir toplumda yaşama haklarını istiyorlar. Hayatlarını, eğitim haklarını, siyasete katılma haklarını, özgürlüklerini isteyen; haklarından vazgeçmek istemeyen Afganistanlı kadınların seslerine ses olmak için bugün sokaktayız" ifadeleri kullanıldı.

"İŞİD'in 2014 yılında Şengal'de yaşayan Ezidi halkına uyguladığı soykırımda savaş ganimeti olarak rehin aldığı kadınlar ve çocuklar köle pazarlarında satılmıştı" denilen açıklamada, "Şengal halkı şimdi de Türkiye Devletinin yapmış olduğu hava saldırılarıyla yeni bir katliamla karşı karşıya" diye konuşuldu.