29 Eylül 2024 Pazar

Ağçal: Erdoğan rüşvetle oy almak, Aleviliğin içini boşaltmak istiyor

Erdoğan'ın önümüzdeki seçimlerde Alevilerden oy almak için "rüşvet" vermek istediğini kaydeden PSAKD GYK üyesi Ağçal, dedeliğin Alevi ocaklarına bağlı olduğunu ve maaşla yapılacak bir iş olmadığını kaydetti. Öte yandan iktidarın Aleviliği kendine bağlayarak özünden koparmaya çalıştığını da söyleyen Ağçal, Alevi asimilasyonuna karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Alevi inancına yönelik saldırılar sürüyor. 25 Ekim'de komisyondan geçen "cemevi düzenlemesi" bugün Meclis Genel Kurulu'nda görülüşülmeye başlandı. Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri sürerken Alevilerin inancını da ibadethaneleri olan cemevlerini de tanımayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir KHK ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı "Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı" kurdu. İnanç merkezi olan cemevlerini kültürel bir öge haline getirmek isteyen Erdoğan, cemevlerini denetime alarak elektrik, su giderleri ile Alevi dedelerinin maaşlarının devlet tarafından ödenmesi rüşvetiyle "devletin Alevisi"ni yaratma çabalarını sürdürüyor.

Alevi asimilasyonunun bir parçası olan bu yasayla devletin bir diğer amacı da Alevileri bölmek. Devletin ayrımcılığına ve baskısına karşı direnen Aleviler görüşmenin yapılacağı Meclis Çankaya ana kapısı önünde açıklama yapmak istemiş, polis saldırısına uğramıştı. Barikatları yıkan Aleviler saldırıya rağmen açıklamalarını yapmış ve taleplerini yinelemişti.

'RÜŞVETLE ALEVİLERDEN OY ALMAK İSTİYOR'
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) GYK üyesi Hüseyin Ağçal da Meclis önünde yer alan isimlerdi. Söz konusu kanunu ETHA'ya değerlendiren Ağçal,  "Önümüzdeki seçimlere dönük AKP ve Erdoğan'ın iktidarını sağlamlaştırmak için belli toplumsal kesimlere verdiği rüşvetler var. Erdoğan'ın da Alevilerden ne kadar oy alabilirsem o kadar kardır anlayışıyla yaptığı da kadro, daire başkanlığı  çimento sağlanması, tadilat işlerinin yapılması vs gibi rüşvet vermek. Yani Alevilere rüşvet vermek" dedi.

'ALEVİLİĞİN GENEL YAPISINI BOZMAYA DÖNÜK'
Alevlerin sürdürdüğü geleneksel inanç merkezlerini ve inanç önderlerinin de tasfiye edilmek istendiğini kaydeden Ağçal, şöyle açıkladı: "Dedelerimiz Alevi ocaklarına bağlı bu maaşla yapılan bir iş değil dolayısıyla maaş almıyorlar. Bu anlamıyla geleneksel yapıyı bozmaya dönük, birbirine bağlı dezenforme eden bir süreci açmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

İktidarın amacını rüşvet ve kendine bağlama hem de Aleviliğin içeriğini boşaltarak özünden koparmaya dönük ikili bir hamle olarak değerlendirdiklerinin altını çizen Ağçay, buna karşı çıktıklarını dile getirdi.

'YASANIN NEZDİMİZDE HÜKMÜ YOKTUR'
Haftasonu hem yurtdışında hem de Türkiye'deki Alevi örgütleri olarak yapacakları eylem ve etkinliklerle bu saldırıları kabul etmeyeceklerini bir kez daha yineleyeceklerini belirten Ağçay, "Tabanımıza da AKP'nin dezenformasyon sürecini ve Aleviliği temellerinden uzaklaştıran sürecini anlatmaya ve buna kanmamaları çağrısı yapıyoruz. Aleviler olarak zaten birlik içindeyiz. Bu yasanın bizim nezdimizde hükmü yoktur" dedi.