23 Eylül 2024 Pazartesi

AGİF: Emperyalist savaşa ve kapitalist sömürüye karşı 1 Mayıs'a

AGİF, Alman iç ve dış siyasetinin militaristleşmesinin ezilen ve sömürülen yığınlara her daim daha fazla sömürü, baskı, savaş ve ölüm getirdiğini kaydetti ve emperyalist savaşa,  kapitalist sömürüye karşı 1 Mayıs'a çağırdı. 

AVEG-KON'a bağlı Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), göçmen işçi ve emekçileri, "Emperyalist savaşa ve kapitalist sömürüye karşı 1 Mayıs" diyerek alanlara çağırdı.

Ukrayna savaşının Almanya'da gıda ve akaryakıt fiyatlarının artırılmasına ve burjuvazinin daha fazla sermaye elde etmesine vesile olduğu kaydedilen açıklamada, "Ham petrol fiyatları savaş öncesi seviyesine tekrar düşmesine rağmen benzin fiyatları yüksek tutuluyor. Yüksek tutulan akaryakıtın fiyatları ise genel olarak tüm gıda maddelerin fiyatların arttırılmasına sebep oluyor. Almanya'da mart ayında resmi enflasyon rakamı yüzde 7,3 olarak belirtildi, ancak süpermarketlerde fiyat artışları yüzde 20 ile 100 arası hissediliyor. 2020 Aralık ayındaki benzin fiyatıyla günümüzdeki benzin fiyatı arasında yüzde 100 artış farkı var" denildi.

'1 MAYISTA CEVABIMIZ SOKAKTA, BİRLEŞİK MÜCADELE'
Toplu sözleşmelerde ise yapılan anlaşmaların işçi sınıfının ve ezilenlerin reel ücretlerinin düşmesinin ve emeklerinin değer kaybına uğraması anlamına geldiği belirtilen açıklamada, "Pandemi döneminde en ağır koşullarda çalışan işçiler verdikleri emek karşısında daha iyi bir ücret beklerken, karşılaştıkları daha düşük ücret oluyor. Elektriğe, akaryakıta ve temel gıda maddelerine daha fazla para ödemeleri ve ciddi fakirleşmeyle karşı karşıya gelmeleri anlamına geliyor. Bu saldırılara karşı 1 Mayıs'ta cevabımız elbette sokakta öreceğimiz kararlı ve birleşik mücadelemiz olmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

'IRKÇILIĞI MAHKUM ETMEMİZ GEREKİYOR'
Açıklama şöyle devam etti: "Almanya'nın yakın tarihçesi, dış ve iç siyasetin militaristleşmesinin emekçilerin yaşamını daha zorlaştıracaktır. Ancak burjuva basını militaristleşme, silahlanma ve dolayısıyla savaşa dahil olma istemleri yeni felaketlerin olasılığını artırıyor. Gelişen şovenist dalgayla birlikte Rus göçmenlere karşı gelişen yeni ırkçılığı mahkum etmemiz gerekiyor. Kürdistan'ın işgalinde veya Filistin halkının bombalanması gibi olayları gözardı edilip görmezlikten gelen aynı burjuva basını şimdi kendi burjuvazisin çıkarları için daha fazla silah ve ölüm istiyor. Onlar savaşı kışkırtan tutumlarından dolayı gelişen ırkçılıktan sorumluluk taşıyorlar. Yarattıkları siyasi atmosferden dolayı ücretlerin düştüğü, eğitim ve sosyal alanda kısıtlamaların yoğunlaştığı bir dönemde Alman ordusuna 100 Milyar Euro değerinde silahlanma kararının çıkmasından sorumluluk taşıyorlar. Oysa Alman iç ve dış siyasetin militaristleşmesi ezilen ve sömürülen yığınlara her daim daha fazla sömürü, baskı, savaş ve ölüm getirmiştir.

O yüzden 1 Mayıs'ta taleplerimiz:
🔹 "Militarizme hayır.
🔹 Emperyalist savaşa karşı mücadele.
🔹 Artan enflasyona eş güdümlü ücret artışları.
🔹 Savaşa değil sosyal ihtiyaçlara yatırım."