23 Eylül 2024 Pazartesi

AİHM, göçmenleri Ruanda'ya götürecek uçuşu durdurdu

Birleşik Krallık'ın ülkedeki mültecileri Ruanda'ya gönderme planı kapsamında yapılacak ilk uçuş, AİHM kararıyla durduruldu. 17 mülteciyle dayanışmak için açlık grevine giren Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER) de direnişini sonlandırdığını duyurdu. GİK-DER, hükümetin ırkçı uygulamalarına karşı tüm demokratik kamuoyunu mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

Birleşik Krallık'la Ruanda arasında imzalanan 120 milyon poundluk anlaşma kapsamında, Birleşik Krallık'taki mültecileri Ruanda'ya götürecek olan ilk uçuş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla iptal edildi.

İngiltere'nin güneybatısında yer alan bir hava üssünden kalkacak uçağa bindirilen mülteciler, AİHM'in verdiği son dakika mahkeme kararıyla uçaktan indirildi. AİHM, demokratik kitle örgütleri ve mültecilerin anlaşmaya karşı açtığı davaların sonuçlanmadığına işaret ederek, yapılması planlanan uçuşun yasal zemini olmadığına hükmetti.

Öte yandan hükümet yetkilileri, AİHM kararının gelecek uçuşlara dönük planlarını etkilemeyeceğini ve gelecek uçuşların planlandığı gibi yapılacağını savundu.

Anlaşma, pek çok kamuoyu kesiminden ağır eleştiriler almış, başkent Londra başta olmak üzere pek çok noktada anlaşmaya karşı eylemler düzenlenmişti. Yüzlerce kişi, bulundukları bölgelerde yer alan geri gönderme merkezlerine yürüyerek, "Ruanda'ya hayır" sloganları attı ve mültecilerin yanında olduğunun altını çizdi.

Birleşmiş Milletler ve demokratik kitle örgütlerinin anlaşmaya dönük itirazlarını görmezden gelen Birleşik Krallık hükümeti, anlaşmanın insan kaçakçılığına son verme amacı taşıdığını iddia etti ve Ruanda'nın mülteciler için güvenli bir ülke olduğunu öne sürdü.

GİK-DER: UÇUŞU DURDURDUK, MÜCADELEYE DEVAM
Ruanda'ya gönderme kararına karşı geri gönderme merkezlerinde tutulan 17 mülteciyle dayanışmak için 3 günlük açlık grevine giren Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER) de, açlık grevini sonlandırarak kazanıma ilişkin bir açıklama yayınladı.

Mültecilerin ve demokratik kitle örgütlerinin mücadelesinin sonuç verdiğini belirten GİK-DER, Johnson hükümetinin bu kazanımı hazmedemediğini söyledi. "Johnson bugün yaptığı açıklamada "demek ki bazı yasaları değiştirmemiz gerekiyor" dedi ve yeni saldırıların sinyalini verdi" ifadelerini kullanan GİK-DER, bu insanlık dışı anlaşmaya karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. GİK-DER, hükümetin ırkçı uygulamalarına karşı tüm demokratik kamuoyunu mücadeleyi büyütmeye çağırdı.