22 Eylül 2024 Pazar

AKP döneminde 20'ye yakın grev yasaklandı

Birleşik Metal-İş Sendikası ile Özçelik-İş Sendikası'na üye işçiler tarafından alınan grev kararlarının "ertelenmesiyle" yeniden grev yasakları gündeme geldi. AKP döneminde 20'ye yakın grev fiilen yasaklanırken, Çalışma Bakanlığı grevi "iş günü kaybı" olarak tanımladı. Buna göre, 15 işyerinde 48 bin 679 işçinin katıldığı grev yapılmış. Bakanlığa göre bu grevlerde 1 milyon 574 bin "işgünü kaybolmuş".

AKP iktidarı sermaye odaklı neoliberal politikalarını, işçi ve emekçi düşmanlığıyla sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Bizimle beraber grev denilen olaylar ortadan kalktı, şimdi grevler yok" iddiasında bulunmuştu. AKP döneminde "erteleme" adı altında 20'ye yakın grev fiilen yasaklandı. Gerekçe olarak ise "milli güvenlik" ve "ekonomik ve finansal istikrarı bozucu nitelikte olma" gösterilirken, Çalışma Bakanlığı grevi "iş günü kaybı" olarak tarifledi.

Son olarak Birleşik Metal-İş Sendikası ile Özçelik-İş Sendikası'na üye işçiler tarafından alınan grev kararları milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden Erdoğan'ın imzasıyla 60 gün süreyle ertelendi. Gazete Karınca'da yer alan habere göre bin 15 işyerinde 48 bin 679 işçinin katıldığı grev yapılmış. Bakanlığa göre bu grevlerde 1 milyon 574 bin "işgünü kaybolmuş".

AKP'nin OHAL dönemi yasakları dahil "grev erteleme"lerinden bazıları şöyle:
🔹AKP'nin OHAL'i fırsat bilerek yasakladığı ilk grev Asil Çelik oldu. AKP, toplu iş görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine Asil Çelik'te 18 Ocak 2017'de başlayacak grevi yasakladı.
🔹Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu EMİS'e bağlı işyerlerinde 20 Ocak 2017'de başlayan grev, Erdoğan'ın da imzasının bulunduğu bir kararla "Milli güvenliği bozucu" nitelikte olduğu gerekçe gösterilerek yasaklandı.
🔹20 Mart 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Akbank grevi ‘Ekonomik ve finansal istikrarı bozucu nitelikte' olduğu gerekçesiyle başlamadan yasaklandı.
🔹22 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete'de yer alan kararla Şişecam işçilerinin 24 Mayıs 2017'de başlatacağı grev "Milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu" gerekçesiyle başlamadan yasaklandı.
🔹Mefar İlaç fabrikasında toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine alınan grev kararı Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandı. 5 Haziran 2017 tarihinde alınan kararda, "Genel sağlığı bozucu nitelikte görüldüğünden" ifadeleri yer aldı.
🔹MESS sözleşmesi kapsamında 130 bin işçiyi kapsayan ve 2 Şubat'ta (2018) başlayacak olan grev, Bakanlar Kurulunun kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla yasaklandı. Yasaklama kararının, patron sendikası MESS'in işçi sendikalarıyla yapacağı görüşme gününde alınması dikkat çekti.
🔹Petrol-İş Sendikası ile Şişecam'a bağlı Mersin Soda Sanayi AŞ arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri patronun dayatmaları nedeniyle tıkandı. 530 işçiyi kapsayan sözleşme görüşmeleri tıkanınca 12 Nisan 2018'de grev kararı fabrikaya asıldı, 23 Mayıs'ta da greve çıktı. Grevin hemen ardından "milli güvenliği tehdit" iddiasıyla yasak kararı geldi.