14 Ekim 2024 Pazartesi

AKP'li belediyeler hayvanları katletmeye devam ediyor

Gebze'nin ardından Ümraniye'de de hayvan katliamı yaşandı. AKP'li Ümraniye Belediyesi'ne ait Hekimbaşı Sahipsiz Hayvan Barınağı'nda çok sayıda ölü kedi ve bakımsız durumdaki köpeğin görüntülenmesi tepkilere yol açtı. Barınağa giden hayvan hakları savunucularına bir kişi bıçak çekerken, İstanbul Barosu avukatlarından Umut Yıldız, başta Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım olmak üzere tüm sorumluların tutuklanmasını istedi.

Sokakta yaşayan hayvanların katledilmesinin önünü açan yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından belediyeler hayvan katliamına başladı. Geçtiğimiz hafta AKP'li Gebze Belediyesine ait barınakta kalan köpek ve kedilerin zehirli iğneyle katledilip çöp konteynerlerine atılmasının ardından AKP'li Ümraniye Belediyesinde hayvan katliamı görüntüleri ortaya çıktı.

AKP'li Ümraniye Belediyesi'ne ait Hekimbaşı Sahipsiz Hayvan Barınağı'nda çok sayıda ölü, hasta, bakımsız kedi ve köpek görüntülendi. Barınağa giden hayvanseverlerle görevliler arasında arbede çıktı.

HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARINA BIÇAKLI SALDIRI
Hekimbaşı'ndaki görüntülerinin ardından barınağa giden Ümraniye Kent Savunması üyelerine, kimliği belirsiz bir kişi bıçaklı saldırı düzenledi. Saldırıyı gerçekleştiren kişinin belediyede zabıta görevlisi olduğu iddia edilirken, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ise bir zabıtanın bıçakla yaralandığını öne sürdü.

Dün gece, Hekimbaşı Sahipsiz Hayvan Bakımevi'nde yaşayan hayvanların öldürüldüğüne dair görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından hayvan hakları savunucuları, bakımevine gitti. Hayvanların katledilmesine göz yuman polis ve zabıta yaşam hakkı savunucularının bakımevine gitmesinin ardından bölgeye yığınak yaptı. Hayvan hakları savunucuları zor kullanarak kendilerini uzaklaştıran polise tepki gösterdi

'50-100 KADAR KEDİ ÖLÜSÜ VARDI'
Ümraniye Kent Savunması Sözcüsü Bulut Can Okuducu, Gerçek Gündem'e yaptığı açıklamada, belli aralıklarla barınağa gittiklerini ve son gidişinde arkadaşlarının hayvanların öldüğünü fark ettiğini söyledi. Bunun üzerine kalabalık bir grupta barınağa gittiklerini anlatan Okuducu, "Toplu şekilde içeriye girdik. Kapılar açılınca içeride dehşet verici görüntüyle karşılaşıldı. Onlarca ölmüş kedi, onlarca ölmek üzere kedi ve köpek. 50-100 arası ölmüş kedi vardı" sözleriyle barınaktaki tanık oldukları katliamı anlattı.

'ELİMİZDE ÖLEN KEDİ VARDI'
Hayvanseverlerin barınakta bir sahiplenme hareketi başlattığını belirten Okuducu, "Gönüllüler teker teker hayvanlara bakıp oradan çıkartmaya çalışıyorlar. Orada hayvan bırakmamaya çalışıyor. Daha çok kedi var burada. 3-5 köpeğin olacağı alana 20-30 köpek koyuyorlar. Çoğu hasta, zaten her yer pislik içinde" dedi.

'BİR KİŞİ GELİP BIÇAK ÇEKTİ'
"Buraya gittiğimizde elimizde ölen kedi oldu. Gönüllüler onları çıkartıyordu" diyen Okuducu, bu sırada bir kişinin yaşam hakları savunucularına bıçak çektiğini anlattı. Bu kişi ve saldırıya uğrayan yaşam hakkı savunucusunun polis tarafından götürüldüğünü aktaran Okuducu, Ümraniye Belediyesi'nin, "tedavi altındaki hayvanların görüntülerinin izinsiz kayda alındığı ve yanlış bir izlenim oluşturulduğu" yönünde yaptığı yazılı açıklamaya tepki gösterdi. 

Belediye hayvanların bakımsızlıktan öldüğü yönünde görüntüler olmasına rağmen, "Bu görüntüler, hayvanların bakımsız olduğu gibi bir algı oluşturmak amacıyla, bağlamından koparılarak sosyal medyada paylaşılmıştır ancak bu bilgi tamamen yanlıştır" iddiasında bulundu.

Hayvanların bakımı ve sağlığının en yüksek standartlarda sürdürüldüğü yönünde gerçek dışı bilgilerin yer aldığı AKP'li Ümraniye Belediyesi'nin açıklamasında, yaşam hakkı savunucularının hayvanlar katledildiği barınağa izinsiz girdiği iddia edildi.

'SORUMLULAR TUTUKLANMALI'
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi'nden avukat Umut Yıldız, hayvanların tedavi edilmeksizin hastalıklı bir şekilde zemini beton kafeslerde dışkı içinde kasten bırakılarak işkence yapılarak kötü muamele suçu işlendiğine dikkat çekerek, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Hayatta kalan tüm hayvanların acil olarak özel kliniklere alınıp tedavi edilmesi talebinin yer aldığı suç duyurusu dilekçesinde, "Hayvanların kasten öldürüldüğü, aynı zamanda kötü muamele suçunun da işlenmeye devam ettiği ve görevi ihmal suçunun da gerçekleştiği sabittir" ifadelerine yer verildi. Avukat Yıldız, 5199 sayılı kanunda yer alan, "Bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişi altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır", "Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır", "Maddede düzenlenen suçların birden fazla hayvana karşı aynı anda işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında, aynı zamanda hayvanlara bakmak yahut onları korumakla görevlendirilen kişiler tarafından işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılır" hükümleri uyarınca bakımevi sorumlu veteriner hekimi, diğer personeller ve Belediye Başkanı İsmet Yıldırım başta olmak üzere tüm sorumlular hakkında soruşturma başlatılmasını, gözaltına alınıp tutuklanmalarını istedi.