24 Eylül 2024 Salı

AKP'nin yasa teklifi tüm işçilerin asgari ücretle çalışmasına neden olacak

Asgari ücret açıklaması sırasında vergi kesintileriyle ilgili söylenenlerin yalan olduğu ortaya çıktı. Çalışma Bakanı Bilgin "tüm işçilerin ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergileri kaldırıldı" açıklamasından bir gün sonra AKP'liler, sadece asgari ücretten vergi alınmamasını öngören kanun teklifini Meclis'e sundu. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, yasa teklifine tepki gösterdi, yasalaşması durumunda herkesin asgari ücretli olacağını söyledi.

Asgari ücretin 4.250 TL'ye çıkarılmasını müjde gibi sunan iktidar, vergilerin kaldırıldığını da söylemişti. Fakat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretle ilgili açıklama yaptığı sırada söylediklerinin yalan olduğu ortaya çıktı. Kameralara oynayan Bakan Bilgin'in açıklamasından bir gün sonra AKP'li vekiller Meclis'e yeni bir yasa teklifi sunarak Bilgin'in açıklamalarını boşa düşürdü.

16 Aralık günü yapılan asgari ücretle ilgili açıklamada konuşan Bakan Bilgin, "Tüm işçilerin ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergileri kaldırıldı" demişti. Bu konuşmadan bir gün sonra bazı AKP'li vekiller "Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" adını taşıyan bir yasa önerisini Meclis'e sundu. Bakanın açıklaması, "tüm çalışanların ücret gelirlerinin asgari ücrete kadar olan kısmından vergi alınmaması" yönünde olmasına rağmen, AKP'lilerin yasa teklifi, sadece asgari ücretliden vergi alınmamasını öngörüyor.

ÇERKEZOĞLU: YASA TEKLİFİ KABUL EDİLEMEZ, GERİ ÇEKİLSİN
Meclis gündemine getirilen yasa teklifine tepki gösteren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Bakan Bilgin'in açıklamalarıyla Meclis gündemine getirilen yasa teklifi arasındaki farklılığa dikkat çekti. AKP'li vekillerin Meclise sunduğu yasa teklifinin vergi istisnasının sadece asgari ücret alanlara uygulanmasını öngördüğüne dikkat çeken Çerkezoğlu, "Asgari ücretin üzerinde ücret alanlardan vergi kesilmeye devam edilecek. Asgari ücret üstünde ücret alanlar için Asgari Gelir İndirimi (AGİ) uygulaması devam edecek" diye kaydetti.

Bu teklifin yasalaşması durumunda patronların asgari ücretin üstünde ücret ödemeyeceğini, asgari ücretli çalıştırmanın yoğunlaşacağını belirten Çerkezoğlu, "İşverenler SGK, vergi ve damga vergisi maliyetlerine katlanmamak için işçileri asgari ücretten çalıştırmaya yönelecektir. Dahası bu durum kayıtdışı çalışmayı artırabilir" diye vurguladı.

AKP'lilerin Meclis gündemine getirdiği teklifin yasalaşması halinde asgari ücrete yakın ücret alanlar veya ilgili ayda asgari ücret dışında fazla mesai ve sosyal ödenek alanların ciddi kayba uğrayacağını kaydeden Çerkezoğlu, Bu durum fazla mesai ve sosyal ödeneklerin önemli bir bölümünün kesintiye gitmesi demektir.

Meclis gündemine gelen yasa teklifinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, "Bu yasa önerisi derhal geri çekilmelidir. Sayın Bakan'ı yaptığı açıklamaya sahip çıkmaya çağırıyoruz. Yapılması gereken asgari ücretten ve tüm ücret ve maaşların asgari ücret kadar kısmından vergi alınmamasıdır. Kamuoyuna yapılan açıklama, verilen söz budur. DİSK olarak, tüm emekçilerin ve emeğin hakkını savunmaya ve omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz" dedi.