23 Eylül 2024 Pazartesi

Almanya, Fransa ve İsviçre'de Newroz yürüyüşleri düzenlendi

Almanya, İsviçre ve Fransa'da düzenlenen Newroz kutlamalarına yüzlerce kişi katıldı. Kent meydanlarında yapılan yürüyüşlerin ardından Newroz ateşleri yakıldı.

Almanya'nın Ulm'da düzenlen Newroz yürüyüşü düzenlendi. Kürtçe ve Almanca pankartların taşındığı yürüyüşün ardından Münsterplatz meydanında Newroz ateşi yakıldı.

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) tarafından düzenlenen yürüyüşte, HDP bayraklarının yanı sıra MLKP, Partizan, HBDH ve KBDH bayrakları taşındı.

Yürüyüşün ardından Newroz ateşi yakıldı, kitle slogan ve marşlar eşliğinde halay çekti.

Alanda yapılan konuşmalarda, "Newroz baskıya başkaldırının, özgürlüğün, baharın, yeni yılın sembolüdür. Newroz ateşi halkların kurtuluş, sömürgecilerin ise korkulu rüyasıdır" dendi.

Konuşmalarda, Halkların Demokratik Partisi (HDP), devrimciler ve yurtseverler yönelik saldırı ve baskılara değinilerek AKP-MHP iktidarının halkın yükselen coşkusunu engelleyeceğinin Newroz eylemlerinde bir kez daha ortaya çıktığı vurgulandı.

"Newroz piroz be", "Terörist Erdoğan" sloganlarının atıldığı Newroz kutlamasında halaylarla sürdü.

LUZERN DE MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ
İsviçre'nin Luzern kantonunda da Verkhershaus da toplanan kitle meşaleli yürüyüş düzenledi. Kürtçe ezgiler, marşlar ve sloganlar ile devam eden yürüyüş Helvetia Platz da sona erdi.

Burada yakılan Newroz ateşinin etrafında çekilen halayların ardından yapılan konuşmada, Newroz'un savaşa ve zulme karşı direniş günü olduğu belirtildi, "Newroz, zorbalığa ve diktatörlüğe karşı direniş günüdür. Biz İsviçre'deki Kürtler, Newroz 2022'yi savaşlara karşı tutumumuzu ve barış için çözüm anlayışımızı ifade etmek için bir fırsat olarak almak istiyoruz. Bu günde ırkçılığa ve savaşa karşı barış, demokrasi ve özgürlük için bir işaret koymak istiyoruz" denildi. Eylem sloganlarla sona erdi.

FRANSA
Groupe Antifasciste Lyon et Environs'un çağrısı ile Fransa'nın Lyon şehrinde Newroz kutlandı.

La Maison de Mesopotamie önünde bir araya gelen kitle Newroz ateşi etrafında coşkuyla halaya durdular. Aveg- Kon ve SKB'lilerin de bayrakları ile katıldığı kutlamada Aveg- Kon'un Newroz bildirisi okundu.  

Kutlama, "Newroz piroz be" ve "Dem dema serkeftin" sloganlarıyla sona erdi.