5 Ekim 2024 Cumartesi

Anadolu Üniversitesi, 'barınamıyoruz' eylemine katılan 3 öğrenciye soruşturma başlattı 

Eskişehir'de barınma eylemlerine katılan ve gözaltına alınan öğrenciler hakkında Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü tarafından soruşturma başlatıldı. Hakkında soruşturma başlatılan SGDF MYK Üyesi Sinem Çelebi, "Barınma hakkımız gasp edilmişti, şimdi de eğitim hakkımız gasp edilmek isteniyor" dedi.

Eskişehir'de yurt fiyatları ve ev kiralarına karşı "Barınamıyoruz" diyerek 22 Eylül günü Eskibağlar Mahallesi İsmet İnönü Caddesi'ndeki Haller Parkı'nda nöbete başlayan aralarında Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerine saldıran polis çok sayıda öğrenciyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar aynı gece serbest bırakılmıştı.

Eskişehir Valiliği bir gün sonra öğrencilerin "Barınamıyoruz" diyerek başlattığı eylemi kırmak için Covid-19 bahanesiyle eylem ve etkinlikleri yasakladı.

Gözaltına alınanlar arasında olan SGDF Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Sinem Çelebi ve iki öğrenci hakkında Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü tarafından soruşturma başlatıldı. Rektörlük, öğrencilerden savunma istedi.

Soruşturmaya ilişkin ETHA'ya konuşan SGDF MYK Üyesi Sinem Çelebi, "Üniversitelerin açılması ile birlikte ekonomik krizin yansıması olan yüksek ücretli ve niteliksiz yurtlar, ev kiralarının artması sebebiyle binlerce öğrenci barınma sorunu yaşadı. Hala öğrenciler aynı sorunu yaşıyor" dedi. Asgari ücretin çok çok üstünde kiralanan öğrenci evlerine parası yetmeyen, KYK yurdu çıkmayan öğrencilerin çözümünün KYK önlerinde, parklarda, banklarda yatmak olduğunu söyleyen Çelebi, "İzmir, İstanbul, Ankara, Kocaeli, Diyarbakır, Eskişehir ve daha birçok kentte barınamayan öğrenciler battaniyelerle sabahlamaya başlamıştı. Biz de bu öğrencilerdeniz" diye kaydetti.

Öğrenci şehri diye anılan Eskişehir'de kira fiyatları, yurt ücretlerinin bir anda arttığını ve birçok arkadaşının evsiz, yurtsuz kaldığına dikkat çeken Çelebi, "Haller Parkı'nda başlayan barınma hakkı nöbetinin ilk günü işkenceyle gözaltına alındık, ikinci gece Eskişehir Valiliği 'öğrencilerin bir araya gelip toplanması yasak' kararını kamuoyuna duyurdu. 'Gasp edilen barınma hakkımızı alana kadar alandan ayrılmıyoruz' diyerek 7 gün boyunca sürdürdüğümüz nöbette toplamda 3 kez gözaltına alındık. Şimdi ise benimle birlikte 3 Anadolu Üniversitesi öğrencisi hakkında, 'yukarıdan gelen talimatla' soruşturma başlatıldı" diye belirtti.

'BARINMA HAKKIMIZ GASP EDİLDİ ŞİMDİ DE EĞİTİM HAKKIMIZ'
SGDF MYK Üyesi Çelebi konuşmasını şöyle sürdürdü: "Barınma hakkımız gasp edilmişti, şimdi de eğitim hakkımız gasp edilmek isteniyor. Bunların yıldırma politikaları olduğunun farkındayız. En basit ve en temel hak arama mücadelemizin dahi faşizmle önüne geçmeye, devrimci öğrencileri sindirmeye çalışıyorlar. Hareketin büyümesinden korkuyorlar. Biz barınma nöbetini sürdürürken polisin, ESTÜ Hazırlık binasında 3 gün stant açarak 'Barınamıyoruz eylemlerine katılmayın' diyerek öğrencileri eylemlerden uzak tutmaya çalıştığını öğrendik. Karşı çıkan öğrencilere ise 'senin beynini yıkamışlar dikkatli ol' denilmiş, hak arama mücadelemizi terörize etmeye niyetlenmişlerdir. Öğrenci gençliğin bu numaralara karnı tok. Haklı olduğumuzun bilincinde, mücadelemizin sonuna kadar arkasındayız."