4 Ekim 2024 Cuma

Anadolu yaban koyunu ve yaban keçisi avına mahkemeden ikinci kez onay çıkmadı

Konya 1. İdare Mahkemesi, yalnızca Türkiye'de görülen ve nesli tükenen Anadolu yaban koyunlarının ve nesli tükenme tehlikesi altında olan yaban keçilerinin lehine karar alarak ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kararla, yargılama sonuçlanana kadar hayvanların avlanmasına getirilen yasak uzatıldı. 

Vegan Derneği Türkiye'nin Konya ve Karaman'daki “av ihalesine” karşı açtığı yürütmeyi durdurma ve iptal talepli davasında ikinci ara karar da çıktı. Mahkeme, Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altındaki Anadolu yaban koyunu ve yaban keçilerinin öldürülmesini kapsayan av ihalesinde ikinci kez hayvanlar lehine karar alarak yürütmeyi durdurmanın devamına karar verdi. Mahkemenin 17 Ocak'a ilk kez duruşma tarihi vermesi üzerine dernekler, doğa ve hayvan hakları savunucularına duruşmaya katılma çağrısı yaptı.

20 Aralık Pazartesi, İstanbul-Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Konya ve Karaman illerini kapsayan av ihalesine karşı Vegan Derneği Türkiye (TVD) tarafından 24 Kasım'da açılan davada ikinci ara karar çıktı.

Konya 1. İdare Mahkemesi bir kez daha, dünya çapında yalnızca Türkiye'de görülen ve nesli tükenen Anadolu yaban koyunlarının (Ovis gmelini anatolica) ve yine nesli tükenme tehlikesi altında olan yaban keçilerinin (Capra aegagrus) lehine karar alarak, daha önce verdiği yürütmeyi durdurma kararının devamına hükmetti.

Bu kararla yargılama sonuçlanana kadar hayvanların avlanmasına getirilen yasak da devam etmiş olacak.

Mahkemenin Kasım ayında verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı, mahkemeye avın gerekliliğini açıkladığı bir savunma metni göndermişti. Bu savunmayı yetersiz bulduğu için yürütmeyi durdurmanın devamına karar veren Konya 1. İdare Mahkemesi, bu kez kota belirleme kriterleri, avın planlandığı sahaların taşıma kapasiteleri, hayvan yoğunluğu, popülasyon artışı ve dinamiği hakkında kapsamlı bilimsel rapor ve dayanaklar beklediğini belirtti.

Mahkeme aynı zamanda bakanlıktan, belirlenen av kotaları ile ihalelerde açıklanan kotalar arasındaki çelişkilerin ve uyuşmazlıkların detaylı bir biçimde açıklanmasını talep etti.