2 Ekim 2024 Çarşamba

Ankara, İzmir ve Van'da 1 Mayıs alanları açıklandı

Devrimci ve demokrat örgütler, Ankara, İzmir, Van'da ortak basın açıklamalarıyla 1 Mayıs meydanlarını açıkladı.

Ankara, İzmir ve Van'da demokratik kitle örgütleri, siyasi parti ve sendikalar düzenledikleri ortak basın açıklamalarıyla sömürü düzenine karşı emek, barış, adalet ve demokrasiden yana olan herkesi 1 Mayıs alanlarında buluşmaya çağırdı. 2022 1 Mayıs'ı Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda, İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda, Van'da ise Musa Anter Parkı'nda kutlanacak.

ANKARA
Ankara 1 Mayıs Bileşenleri, Ankara'nın 1 Mayıs programını Mülkiyeliler Birliğinde düzenlenen basın açıklamasıyla duyurdu. "Bu böyle sürmez, birlikte değiştireceğiz! Hep birlikte 1 Mayıs'a" pankartının açıldığı salonda ortak basın açıklamasını Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Temsilci Tayfun Görgün okudu.

1 Mayıs'a sayılı günler kala ülkenin dört bir yanında işçi ve emekçilerin hakları için direndiğine işaret eden Görgün, işçilerin dayatılan sefalet ücretlerine, keyfi işten atmalara ve sendikal örgütlenmeye yönelen saldırılara direnişle cevap verdiğini söyledi. "Ucuz emek, yağmalanan doğa, talan edilen kentlerle toplumun işini, aşını geçimini ve sağlığını korumakta her geçen gün daha fazla zorlandığı zor günlerden geçiyoruz. Halk işsizlikle, açlıkla, yoksullukla, artan borçlarla, salgınla mücadele ederken ülkemizin tüm kaynakları bir avuç ayrıcalıklı zümre ve patronlar için seferber edilmekte. Geçinmeye, haksızlıklara, taleplerimize yönelik feryatlar baskı, şiddet, sansür ve zor ile bastırılmak isteniyor. Hakkını arayan ve gerçekleri söyleyen herkes, işçiler, emekçiler, kamu emekçileri, mühendisler, mimarlar, hekimler, avukatlar, aydınlar, akademisyenler, gazeteciler, sanatçılar, Kürtler, Aleviler, LGBTİQ+ bireyler, gençler, çiftçiler, emekliler ve kadınlar bu düzenin hukuk dışı zorbalıklarıyla karşı karşıya kalıyor" ifadelerini kullanan Görgün, sermaye düzenine karşı birleşik mücadeleyi büyütmek ve direnişleri yaygınlaştırmak için kitlesel ve coşkulu bir 1 Mayıs'ı örgütleme görevini omuzladıklarını kaydetti.

İnsanca bir yaşam için ülkenin tüm ezilenleri olarak çaresiz olmadıklarını ifade eden Görgün, "Çare, kol kola dayanışmayla taleplerimiz, haklarımız, çocuklarımız ve ülkemiz için birlikte mücadelede" dedi.

Sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız bir dünya kurmanın herkesin görevi olduğunu söyleyen Görgün, sözlerine şöyle devam etti: "1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'ne giderken birlikte değiştirme irademizi omuz omuza, işyeri işyeri, sokak sokak, meydan meydan örgütleyeceğimizi, dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de ve Ankara'da da emekten, barıştan, demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten yana olan herkesi 1 Mayıs saat 14.00'da Tandoğan Meydanı'nda buluşmaya çağırıyoruz. Türkülerimizle, halaylarımızla, taleplerimizle, umutlarımızla 1 Mayıs'ta Tandoğan Meydanı'nda buluşuyoruz. Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın Sınıf Dayanışması!"

Basın açıklamasının ardından 1 Mayıs bileşenleri, Kızılay'da 1 Mayıs'a çağrı bildirileri dağıttı.

İZMİR
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 2022 1 Mayıs programını İzmir Mimarlık Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. "Birlikte değiştireceğiz. Yaşasın 1 Mayıs" pankartının asıldığı açıklamada söz alan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Bu adaletsiz düzende fakir daha fakir, zengin daha zengin" ifadelerini kullanarak, bu düzenin böyle gitmeyeceğini vurguladı. İşçilerin, emekçilerin ve halkın insanca yaşamak istediğini belirten Sarı, birleşik bir mücadeleyle bu düzeni değiştirebileceklerini kaydetti. Sarı, bütün İzmir halkını 1 Mayıs'ta haklı taleplerini Gündoğdu Meydanı'na taşımaya çağırdı.

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal ise, "Biz emeğimizle, alın terimizle insanca yaşama mücadelesi veriyoruz. Bu zor şartlarda emeğin bayramını kutlamaya hazırlanıyoruz. Yoksulluğa, işsizliğe, sömürüye ve savaşa karşı barışı büyütmek için alanlarda olacağız. Biz emeğin sömürülmediği, sendikal hakların önünün açıldığı, haksız ve hukuksuz bir şekilde işlerinden atılan KHK'lilerin işine geri döndüğü, emeğin, özgürlüğün, barışın hakim olduğu bir dünya istiyoruz. Bu nedenle kamu emekçileri olarak taleplerimizle meydanlarda olacağız" ifadelerini kullandı.

VAN
Van Emek ve Demokrasi Güçleri, Van'da gerçekleşecek 1 Mayıs Mitingine ilişkin DİSK Genel-İş Van şubesinde basın toplantısı düzenledi. Ortak basın açıklamasını, DİSK Genel-İş Van Şube Başkanı Ömer Tekin okudu.

İçinde bulunulan düzenin çarklarının dünyanın tüm değerlerini üreten işçiler, emekçiler ve halkı ezdikçe ezdiğini belirten Tekin, "Bu düzenin çarkları, zengini daha zengin etmek, bankaların kasalarını doldurmak, şirketleri ihalelerle beslemek üzere kurulmuştur" ifadelerini kullandı.

Adaletsizliğin gittikçe büyüdüğünün ve demokrasinin son kırıntılarının dahi yok edilmeye çalışıldığının altını çizen Tekin, sözlerine şöyle devam etti: "Bu düzen mağdur ettiği milyonları bölüp parçalayarak yönetmek gibi tehlikeli bir yönteme başvuruyor. Sürekli olarak iç ve dış düşman yaratılıyor. Yukarıdan aşağıya kışkırtılan şovenizm, cinsiyetçilik, ırkçılık, mezhepçilik ve savaş politikaları bu düzenin yarattığı krizi yönetmenin bir yolu olarak ülkemizin ve halkın geleceğini tehdit ediyor."

Tüm sömürülenler ve ezilenler olarak bu düzeni değiştirme ve tüm halkın insanca yaşayacağı bir ülkeyi inşa etme güçleri olduğunu söyleyen Tekin, 1 Mayıs'ta Musa Anter Parkı'nda olacaklarını ifade etti ve barıştan, demokrasiden, eşitlikten ve özgürlükten yana olan herkesi mitinge davet etti.