22 Eylül 2024 Pazar

Antalya Kadın Platformu: Kadın tutsakların sesi olacağız

Antalya Kadın Platformu, Güllük Postanesinden tutsak kadınlara dayanışma kartları gönderdi. Aysel Tuğluk başta olmak üzere tutsak kadınların serbest bırakılmasını isteyen kadınlar, 6 Mart günü Aydın Kanza Parkı'nda yapacaklara eyleme katılım çağrısında bulundu.

Antalya Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde hapishanelerde bulunan tutsak kadınlara kart gönderdi, Güllük Postanesi önünde açıklama yaptı.

Kadınlar adına açıklama yapan Nihal Terzi, 8 Mart'ta erkek egemen sisteme karşı adil, eşit ve özgür bir yaşamı kurmak için alanlara çıktıklarını söyledi.

Baskıya, sömürüye, ayrımcılığa karşı mücadele eden ve özsavunmasını uygulayan kadınların tutsak edilmesine tepki gösteren Terzi, hasta kadın tutsaklar başta olmak üzere tüm kadın tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

'HASTA TUTSAKLARIN SESİ OLALIM'
Hapishanelerde süren hak ihlallerine de değinen Terzi, 2021 yılında 64 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini söyledi. Garibe Gezer'in cinsel şiddet sonucu intihara sürüklendiğini hatırlatan Terzi, hapishanelerde kadın ve LGBTİ+ tutsakların çıplak arama, cinsel şiddet ve ayrımcılığa maruz kaldığını kaydetti.

Tutsakların en sıradan ihtiyaçları olan kitap, gazete, vegan yiyecek, temiz su ve ped ihtiyacına erişemediğini, kantinlerde satılan ürünlerin fahiş fiyatlarda olduğunu, sağlığa erişim hakkının zorluklarını hatırlatarak, pandemi sürecinde artan keyfi tecrit uygulamalarına değindi.

Terzi, "Aysel, Semra, Fatma, Muhlise, Dilek, Hacer, Merve, Ayşe ve niceleri ölüme terk ediliyor. Aysel demans, diğerleri kanser ve kalp hastası. Hapishanede yaşamlarını idame ettiremez durumda olmalarına rağmen, tahliye edilmiyorlar.  Kadın hareketinde patriyarkaya karşı birlikte yol arkadaşlığı yaptığımız yüzlerce kadın aynı zamanda barış ve demokrasi mücadelesi nedeniyle de hapishanelerde 4 duvar arasında tecrit koşullarında siyasi tutsaklar olarak baskılara karşı dirençlerini sürdürüyorlar. Hep birlikte hasta tutsakların yaşaması için onların dışarıdaki sesi olalım. Dayanışma yaşatır" çağrısında bulundu.

Kadın tutsakların dışarıdaki sesi olmaya söz verdiklerini vurgulayan Terzi, "Herkesi bu konuda erkek devlet şiddetine karşı kadın dayanışmasını büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

6 MART EYLEMİNE ÇAĞRI
Terzi son olarak 6 Mart Pazar günü saat 14.00'da Aydın Kanza Parkı'nda yapacakları eyleme katılım çağrısında bulundu.

"Aysel Tuğluk serbest bırakılsın", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın kadın dayanışması", Jin, jiyan, azadî" sloganlarını atan kadınlar, Güllük Postanesinden kadın tutsaklara dayanışma kartı gönderdi.

Kadın tutsaklara kart gönderme etkinliğinin ardından HDP Antalya Kadın Meclisi, hapishanede cinsel şiddet sonucu intihara sürüklenen Garibe Gezer'in ailesini ziyaret etti.