3 Ekim 2024 Perşembe

Antep'te yüksek faturalara ve zamlara tepki

Elektrik ve doğalgazdaki yüksek faturalara halk Antep'te tepki gösterdi. Birtek-Sen'in çağrısıyla yapılan eylemde, özel elektrik şirketlerinin devletten 30 kuruşu aldığını halka 2 liraya sattığı vurgulandı. Eylemde, zamların geri çekilmesi, işçilerin ücretlerinin insanca yaşanacak seviyeye getirilmesi talebi dile getirildi.

Kürt kentlerinde yapılan zam protestolarına Antep'te katıldı. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar ve yüksek faturalara tepki gösteren halk, Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası'nın (Birtek-Sen), çağrısıyla eylem yaptı.

Balıklı Parkı'nda yapılan eyleme çok sayıda fabrikadan işçi katıldı. Eylemde, "Artık yeter geçinemiyoruz. Elektrik zammı geri çekilsin" pankartı taşındı. Eylemde konuşan Bir Tek-Sen Kurucu Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işçilere sefalet zammı yapılırken, elektrik ve doğalgaza fahiş zamlar yapıldığını hatırlattı.

EVİMİZE ATEŞ DÜŞTÜ
Krizin faturasının emekçilere kesildiğini belirten Türkmen, "Çarşı pazar yangın yeriydi, ateş evimize de sıçradı. Ayçiçek yağı, yumurta, süt, ekmek derken gıdada fiyatı iki kat, üç kat artmayan ürün kalmadı. 'Mutfak tüpü cep yakıyor, kömürün fiyatı üç katına çıktı, işçiler bu kış kömür alamadı' derken elektriğe de yüzde 127 gibi akıl almaz bir zam yapıldı. İşçilere bu kış cehennem oldu. İşçiler, faturaları nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. Binlerce lira doğalgaz faturası ödeyen haneler var" dedi.

Pandemide patronların rekor üretim yaparak karlarına kar kattığını belirten Türkmen, işçilere dayatılan çalışma koşullarına tepki gösterdi. Türkmen şunları söyledi: "Pandemi döneminde işçiler fabrikalara zincirlenerek Covid-19 ile işsizlik arasında seçim yapmak zorunda kalmıştı. Kar fırtınasında işyerinde mahsur kalan işçiler aç karnına 20 saat çalıştırıldı, onlarca kilometre yolu karın ortasında yürüyerek evine döndü. Organize sanayideki elektrik kesintisinde yine yasalar çiğnenerek 'üretim olmadı' bahanesiyle işçilerin yevmiyeleri kesildi. Elektrik, doğalgaz, su faturalarının ödenmeyecek kadar yüksek olmasının sebebi de tek başına döviz kuruyla, parasal krizle açıklanamaz. Bu krizde de fatura emekçilere çıkarılıyor. Bu krizde de sermaye kat kat zenginleşiyor, emekçiler yokluğun dibini görüyor."

'DEVLETTEN 30 KURUŞA ALIP HALKA 2 LİRAYA SATIYORLAR'
Devletten elektriğin kilovatını 30 kuruşa alan özel şirketlerin, faturalara 7 kat fazlasını yansıttığını vurgulayan Türkmen, "Üstelik bu hükümet eliyle yasallaşan, sözde yararımıza olan ama gerçekte kullandıkça maliyeti katlanarak artan kademeli kullanım sistemiyle oluyor. Yani devletten kilovatını 30 kuruşa alacağımız elektriği sırf bir avuç patron cebini doldursun diye 2 liradan alıyoruz" diye konuştu.

İŞÇİLER DİRENİYOR
Türkmen, gerçek enflasyonun yüzde 114'ü geçtiğini hatırlattı, patronların işçileri, emekçileri kim daha iyi sömürecek, kim emekçilerin cebindekini daha iyi çarpacak sırasına girdiğini söyledi. Süren işçi direnişleri ve grevlerine de değinen Türkmen, "Emekçiler, 'bu faturaları ödemiyoruz' diyerek sokaklara dökülüyor. Antep Başpınar OSB'de de bir haftadır işçiler, patronların düşük zam dayatmasına karşı, 'geçinemiyoruz, her şeye yüzde 100'den fazla zam geldi, faturalarımızı ödeyemiyoruz, sefalet ücreti istemiyoruz' diyerek iş durduruyor. İşçilerin sırtından ihracat şampiyonu olurken, işçilerin sayesinde yeni fabrikalar açarken, işçilerin sayesinde zenginliğine zenginlik katarken 'biz bir aileyiz' diyen patronlar, işçiler daha iyi bir ücret istediğinde hainlikle suçluyor" ifadelerini kullandı.

Türkmen, yapılan zamları kabul etmediklerini belirtti, zamların geri alınması, işçilere insanca yaşayabilecekleri ücret verilmesi talebini dile getirdi.