4 Ekim 2024 Cuma

Aralık ayında devlet katliamlarında ölümsüzleşenler Fransa'da anıldı

Fransa'nın Lyon ve Creil kentlerinde yapılan etkinliklerde Maraş, Roboski ve 19 Aralık hapishaneler katliamlarında yaşamını yitirenler anıldı, direniş selamlandı.

Fransa'nın Lyon ve Creil kentlerinde Aralık ayında gerçekleştirilen devlet katliamlarında yaşamını yitirenler anıldı. 

Creil'de yapılan etkinlik saygı duruşuyla başladı. "Bir devlet geleneği: Maraş, Roboski, 19 Aralık hapishane katliamı" başlıklı panelin yapıldığı etkinlikte, HDP eski milletvekili Mehmet Adıyaman ve AvEG-Kon Eşbaşkanı Özkan Özdemir konuştu.

Mehmet Adıyaman, tekçi siyasetin özgürlük isteyenlere karşı Maraş, Roboski ve 19 Aralık katliamlarını gerçekleştirdiğine işaret etti.

AvEG-Kon Eşbaşkanı Özkan Özdemir ise, Ermeni soykırımı, 6-7 Eylül saldırıları, Şeyh Sait isyanındaki Kürt katliamları, Dersim soykırımı, Maraş katliamını hatırlattı. Devletin katliam saldırılarından hesap sorulmadığı ve adalet sağlanmadığı için Roboski, 19 Aralık katliamları ve  yeni katliamların yaşandığına dikkat çekti.

Komünist Gençlik Örgütü'nden (KGÖ) gençlerin bayrak ve sloganlarla salona giriş yaptığı etkinlikte devrim ve sosyalizm şehitlerinin mücadelelerinden kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

MLKP temsilcisi konuşmasında, ölümsüzlerin devrim ve sosyalizm bayrağını bugün onurla taşımaya devam ettiklerini söyledi. İşçi ve emekçilerin, ezilen hakların, kadınların özgürlük mücadelesinin ihtiyaçlarına işaret eden MLKP temsilcisi, "Ezilen tüm kesimlerin mücadelelerinde gücü oranında MLKP'yi görürsünüz. MLKP Türkiye'nin, Kürdistan'ın tarihsel birikimini, devrimci geleneklerini, kendi pratiğiyle yarattığı değerlere katarak zafere kadar yürüyüşünü devam ettirecektir" dedi.

MLKP temsilcisi, Türkiye'de faşist Erdoğan diktatörlüğünün işgal ve savaşlarla iktidarını ayakta tutmaya çalıştığını vurguladı, Avrupa'da, Creil'de yaşayan göçmenlere faşist saray rejiminin saldırılarına karşı mücadelede yerini alma çağrısında bulundu.

Erkek egemen kapitalist sisteme, cins kırımına karşı mücadelede, İstanbul Sözleşmesi'nin savunulmasında komünist kadınların mücadele kararlılığına işaret eden MLKP temsilcisi, "Ölümsüz kadın yoldaşlarımızın eşitlik ve özgürlük şarkılarını söylemeye devam edecek, onların sesi olacağız" dedi. 

Tutsakların Sesi Platformu adına yapılan konuşmada ise zindanlarda tutsaklara yönelen saldırılara değinildi, tutsaklarla dayanışma çağrısında bulunuldu.

Etkinlikte ayrıca KGÖ Avrupa Komitesi, Creil DTKM adına gönderilen mesajlar okundu.

Etkinlik, Grup İvana, Grup Umuda Haykırış, Ayçe ve Vedat'ın söylediği marşlar ve şarkılarla sona erdi.

Lyon'da da Avrupa Devrimci Güç Birliği (ADGB), Tutsakların Sesi Platformu (TSP), ATİK ve Assosiation Culturelle Mezopotamie (ACM) tarafından gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşuyla başladı.

Lyon Alevi Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte yapılan konuşmalarda, Maraş, 19 Aralık hapishaneler ve Roboski katliamlarına değinildi, katliamlarla yüzleşmenin önemine işaret edildi. Devlet katliamlarına karşı bugünkü görevlere dair değerlendirmelerde bulunulan konuşmalarda, iktidarını kaybetme tehlikesi altında faşizmin saldırganlığını arttırdığı vurgulandı. Hapishanelerde devrimci yurtsever tutsaklara yönelik saldırılar, işkence ve katliamların hatırlatıldığı konuşmalarda, son bir haftada dört tutsağın yaşamını yitirdiği belirtildi.