6 Ekim 2024 Pazar

Atık kağıt işçileri İstanbul Valisi ve polisin baskısı altında

İstanbul Valiliği'nin kararıyla, polis ve belediye kağıt toplayıcılarının deposunu bastı, araçlarına el koydu, 145 Afgan göçmeni sınırdışı etmek üzere Tuzla Geri Gönderme Merkezi'ne gönderdi.

İstanbul'daki kağıt toplayıcıları, Ümraniye ve Bakırköy'de bulunan yüze yakın atık toplama deposunun 21 Ağustos günü gece yarısı polis tarafından basıldığını açıkladı.

İstanbul Valisi'nin kararıyla gerçekleşen baskınlarda 145'i Afgan göçmen olmak üzere 286 kağıt toplayıcısı hakkında idari işlem yapıldı, gözaltına alınan Afgan göçmenler sınırdışı edilmek üzere Tuzla Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi. Kağıt toplayıcılarının 650 çekçek aracına da el konulurken, belediye ekiplerinin de katıldığı baskınlarda bazı atık depoları iş makineleriyle yıkıldı.

Baskınlar öncesinde İstanbul Valiliği'nden 23 Mayıs günü yapılan açıklamada, atık kağıt toplayıcılarının çevre ve halk sorunları yarattığı, kayıt dışı ve sağlıksız koşullarda istihdama yol açtığı, kamu zararı ve haksız kazanca sebebiyet verdiği iddia etildi.

Valiliğin Bakırköy ve Ümraniye ilçelerinde kağıt toplayıcılarını engellemek için, "belediyeler, muhtarlıklar ve halka" çağrı yaptığını hatırlatan kağıt toplayıcıları, Valilik açıklamasında, kağıt toplayıcılarının 'huzur ve güvenliği bozduğu' iddialarına yer verildiğini belirtti.

Valilik açıklamasıyla kağıt toplayıcılarının halka potansiyel suçlu olarak yansıtıldığına dikkat çeken kağıt toplayıcıları, yarın saat 15.00'da Ümraniye Dudullu'da açıklama yapacak.