7 Ekim 2024 Pazartesi

Avrupa kentlerinde Konya katliamı protesto edildi

Irkçıların Konya'da yaptığı katliam Avrupa'nın çok sayıda kentinde protesto edildi.

Konya'nın Meram ilçesinde AKP-MHP'li faşistler tarafından gerçekleştirilen katliam Avrupa'nın birçok kentinde protesto edildi.

LONDRA
İngiltere'nin başkenti Londra'da Konya'da Dedeoğlu ailesinin katledilmesi protesto edildi. Britanya Demokratik Güç Birliği'nin çağrısı ile düzenlenen eyleme yüzlerce kişi katıldı. Londra Manor House Kütüphanesi önünde düzenlenen eylemde "Kahrolsun faşizm", "Katil devlet hesap verecek", "Kahrolsun TC faşizmi" sloganları atıldı. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, "Kurdish lives matter" (Kürtlerin hayatı değerlidir) pankart ve dövizleri dikkat çekti.

Eylemde ilk konuşmayı Britanya Alevi Federasyonu Genel Başkanı İsrafil Erbil yaptı. Erbil, Konya'da yaşanan katliama sert tepki göstererek, faşizmin mutlaka yenileceğini vurguladı. Konya'da Kürt aileye dönük saldırının Türkiye'nin geldiği durumu gözler önüne serdiğini ifade eden Erbil, "Türk devleti kendinden olmayan herkesi katliama uğratıyor. Bugün o canlar toprakla buluştu. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi bizler de susmadık onların sesi olduk olacağız" dedi.

DGB adına yapılan açıklama da ise Konya Meram'da gerçekleşen katliamın ırkçı faşist AKP-MHP iktidarının sürdürdüğü faşist politikaların sonucu olduğu vurgulandı.

Kürt siyasetçi Osman Baydemir de yaptığı konuşmada "Meram'daki katliam ile bir kez daha tek dil tek millet zihniyetini ortaya koydular" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından halk alkış ve sloganlar eşliğinde Haringey bölgesine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe çevredekiler yoğun ilgi gösterdi.

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'de ırkçı katliamı protesto etmek için düzenlenen eylemde "Faşizme geçit yok" mesajı verildi.

Nav- Berlin ve Dest Dan kadın meclisinin çağrısı ile Alexanderplatz'da düzenlenen eylemde Kon Med'in açıklaması okundu. Kadın siyasetçi Sibel Yiğitalp yaptığı konuşmada, Kürtlerin bilinçli bir şekilde hedef gösterildiğini söyledi.

Gazeteci Hayko Bağdat ise, "Kürt halkının başı sağ olsun, bu bir katliamdır 7 kişilik bir aileyi DAİŞ gibi Taliban gibi öldürdüler, öldürdükten sonra evlerini yaktılar… Biz HDP'yiz bütün mücadelemizde bütün dayanışmamızda daha çok korkacağız ve daha çalışacağız ve mücadeleyi daha çok büyüteceğiz" dedi.

Berlin Eyalet Milletvekili Hakan Taş ise Almanca bir konuşma yaparak Dedeoğlu ailesine başsağlığı dileyerek acılarını paylaştığını belirtti.

Nav-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz ise şunları belirtti: "Bu katliam ne ilktir nede sondur, Deniz Poyraz katledildiğinde de bu ne ilktir ne de sondur dedik. Bu yüzyıldır Osmanlı dağıldıktan sonra o dönemden bu döneme her zaman katliam olmuş. Kürdistan'da, Türkiye'de ve Ortadoğu'da ve birçok ülkede katliamlar oldu. Hiçbir devlet yoktur ki Türk devleti gibi vahşice Kürt katliamı yapmış. 100 yıldır bu katliamlar devam etti, son 40 yılda bu katliamlara karşı büyük bir direniş yürütüldü. Kürt halkı Konya'daki Kürt katliamını iyi anlaması lazım, Kürt halkı birlik olmalıdır."

Eylem, "Şehit namirin", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları ile son buldu.

VİYANA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da da TCŞ ve TekoJIN'in çağrısı ile Konya'daki katliam protesto edildi.

Neubaugasse'de düzenlenen eylemde yapılan konuşmalarda faşist Türk devletinin hem Kürdistan'da hem Türkiye metropollerinde gerçekleştirmek istediği katliamcı soykırım planına ve bu faşizme karşı "İntikam" ruhuyla cevap vermek gerektiği belirtildi. Eylem sloganlarla sona erdi.

BORDEAUX
Fransa'nın Bordeaux kentinde TCŞ ve TekoJIN aktivistlerinin çağrısı ile düzenlenen eylemde Konya'daki katliam protesto edildi.

Kent merkezinde düzenlenen eylemde yapılan konuşmada katliamın faşist AKP-MHP zihniyetinin talimatı ile gerçekleştiğine ve bu zihniyetten intikam alınana, yerle bir edilene kadar alanlara çıkılması çağrısı yapıldı.

Konuşmadan sonra düzenlenen yürüyüşte sık sık "Terorist Erdoğan", "A bas le régime fasciste en Turquie (Kahrolsun Faşist Türk Rejimi)" ve "Şehîd namirin" sloganları attılar. Yürüyüşten sonra miting düzenlendi.

STRASBOURG
Fransa'nın Strasbourg kentinde de Konya'daki katliam protesto edildi. Strasbourg Garı önünde bir araya gelen kitle taşıdıkları dövizlerle Kürtlere dönük katliamların devlet eliyle organize edildiğine vurgu yaptı. "Kürtler soykırımdan geçiriliyor", "Türk faşizmi soykırım hazırlığında", "7 Kürt, Faşist Türk devleti tarafından infaz edildi" dövizlerinin açıldığı mitingde sık sık "Katil Erdoğan, faşist Erdoğan", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.

Yapılan konuşmalarda Türk devletinin kuruluş ideolojisinin "faşizm" olduğuna dikkat çekilerek, Türk devletinin kuruluş tarihinin başlangıcından bugüne katliamlar tarihi olduğuna vurgu yapıldı.

DRANCY
Fransa'nın başkenti Paris'in Drancy DKM önünde bir araya gelen çok sayıda kişi üzerinde "Encore sauvagerie en Turquie 7 civilis Kurdes ont été assassiné à Konya TC = Daesh" pankartı açarak Drancy belediyesine doğru yürüyüşe geçti.

Belediye önünde yapılan saygı duruşunun ardından açıklama yapıldı. Açıklamada "Bu katliam ilk de değil son da değil yıllarca Kürtler sistematik şekilde katliamdan geçiyor. Bizleri öldürerek bitiremeyeceklerini bilmelidirler. Kürt halkı asla AKP-MHP faşizmine karşı boyun eğmedi ve eğmeyecek de" denildi.

Fransızca bildirilerinde dağıtıldığı eylemde "Kahrolsun AKP-MHP faşizmi", "Katil Erdoğan", "Biji Serok Apo", "Şehid namırın" ve "İntikam, intikam" sloganları da atarak eylemlerine son verdiler.

VILLENEUVE SAİNT-GEORGES
Villeneuve belediyesinin önünde bir araya gelen halk, burada devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu. Ardından yapılan açıklamada faşist Türk devleti tarafından Kürtlere yönelik yapılan katliamlara dikkat çekildi.

Bu yaşanan katliamların faillerinin AKP-MHP faşist rejimi olduğu vurgulanan eylemde "Katil Erdoğan" ve "Şehit namirin" sloganları ile sona erdi.

PARİS
Fransa'nın başkenti Paris'te Konya'daki katliam protesto edildi. Onlarca kişinin katıldığı eylem saygı duruşu ile başladı. Eylemde yapılan basın açıklamasında "AKP-MHP faşist ittifakının Kürtleri korkutma ve sindirme politikaları hiçbir zaman işe yaramayacaktır. Bu katliamın sahibi sadece AKP-MHP faşist ittifakı değil, bu katliama sesiz kalan her kesimdir. Hiçbir gücün Kürdü ve Kürtlerin özgürlüğe olan inancını yok etmeye gücü yetmeyecektir. Kürtler direnişlerini her yerde ve her zaman sürdürmeye devam edecektir" denildi. 

Eylem "Şehit namırın" sloganları ile sona erdi.

TOULOUSE
Fransa'nın Toulouse kentinde de düzenlenen bir eylem ile katliam protesto edildi. Eylemde Kürt halkı üzerinde uygulanan bu zihniyetin bir an önce son bulması gerektiği belirtildi.

RENNES
Fransa'nın Rennes kentinde de Konya'daki katliam protesto edildi. Saat 17.00'da Place du Colombier'den Belediye binasına kadar yürüdü.

"Kahrolsun AKP-MHP faşizmi", "Katil Erdoğan", "Biji Serok Apo", "Şehid namırın" ve "İntikam, intikam" sloganlarının atıldığı eylemde bildiri de dağıtıldı.

Belediye meydanında yapılan konuşmalarda ise Kürt halkının hiç bir diktatörlüğe boyun eğmediği gibi AKP-MHP faşizmine de boyun etmeyeceği belirtildi.

MONTPELLIER
Fransa'nın Montpellier kentinde Konya'da ırkçı katliam protesto edildi. Eylemde "Katil Erdoğan", "Faşist Türkiye" sloganları atıldı.

Katliamda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından yapılan konuşmada bu katliamın sorumlusunun Türk devleti olduğu da belirtilen eylemde Kürt halkının öz savunmasını geliştirmesi gerektiği vurgulandı.

Eylem, Fransızca bildirinin okunması ardından sloganlarla sona erdi.

EVRY
Fransa'nın başkenti Paris'in Evry banliyösünde düzenlenen eylem ile Konya'da AKP-MHP'lilerin faşist saldırı ve katliamı protesto edildi.

Evry'deki DKTM'den Grigny Garı'na kadar düzenlenen yürüyüşte "Gençlik Apo'nun fedaisidir", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Biji Serok Apo", "Biji berxwedana gerilla" sloganları atıldı.

Yürüyüşten sonra ise halk, katledilenler anısına saygı duruşunda bulundu. Eylem yapılan konuşma ardından sona erdi.

VILLIERS LE BEL
Paris'in Villiers le Bel banliyösünde de TCŞ aktivisti gençlerin çağrısı ile bir protesto eylemi düzenlendi. Katliamın kınandığı eylem sloganlarla sona erdi.

OSLO
Norveç'in başkenti Oslo'da da Konya'daki katliam bir eylemle protesto edildi. Eylem NCDK Oslo ve Ung-Kurd tarafından düzenlendi.

NCDK Oslo adına konuşan Endam Aso Avrupalı yetkililerin sessizliğine tepki gösterildi. Ung-Kurd gençliği adına konuşan Rozerin Algünerhan yıllardır Kürt halkının katliamlarla yüz yüze, Türk tekçi devletinin ırkçı ve faşist yönetimi ile dünyanın gözü önünde kimyasal silahlar ve katliamlar gerçekleştirdiğini belirtti.

Eylem, "Katil Erdoğan", "Çocuk katili", "Kürdistan'a özgürlük", "Jin, Jiyan, azadi", "Irkçılığa hayır" sona erdi.

HELSİNKİ
Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de de Konya'daki katliam protesto edildi. Narikantori önünde düzenlenen eylemde atılan sloganlarla Konya'daki katliam kınandı.

DEN HAAG
Hollanda'nın Den Haag kentinde de parlamento önünde düzenlenen bir eylem ile Konya'daki katliam protesto edildi.

DEM-NED'in organize ettiği eyleme Hollandalılar da katıldı. DEM-NED adına yapılan açıklamada katledilen Dedeoğlu ailesi için ses verilmesi çağrısı yapıldı.

Hollanda devleti ve Avrupa Birliği'nin kurumları da faşist, ırkçı Türk devletine karşı aktif tavır alması çağrısı yapıldı.

DÜSSELDORF
Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenen yürüyüş ile Konya katliamı protesto edildi.

MED Federasyonu ve Kürdistan Kadın Hareketi YJK-E NRW düzenlediği eylem DGB Haus önünde başladı. "Şehit namirin" sloganlarının atıldığı eylemde hazırlık komitesi adına konuşma yapan Yılmaz Gültekin "İnsanlarımız kendi evinde iken katledildiler. 'Kürt sorunu Arjantin'de de olsa orayı vururuz' mantığı bunu yaptı. Onlar Kürdistan halkı olarak biz ölümü kabul ettik ama ihaneti kabul etmediğimizi bilmeli. Bu nedenle mücadele ediyoruz. Bu nedenle kaçmıyoruz, korkmuyoruz. Bugün sesinizi güçlü çıkarın, ayaklarını yere güçlü vurun" dedi.

KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de Koçgiri, Zilan, Maraş, Roboski ve Efrin'in unutulmadığını söyledi. "Konya katliamı aynı zamanda Ankara Gar katliamının devamıdır" diyen Zümrüt şöyle konuştu: "Katliamı kınamak yetmez. Uluslararası güçler gelip bizi katliamlara karşı korumaz ve korumuyorlar da. Kendi gücümüze güvenmeli ve ona göre örgütlenmeliyiz."

Zübeyde Zümrüt, Kürdistan halkına çağrıda bulunarak, 3 Ağustos Şengal soykırımının yıldönümünde yapılacak bütün eylemlere katılım çağrısı yaptı.

YJK-E Eş Sözcülerinden Ayten Kaplan da bir konuşma yaptı. Kaplan, Kürdistan halkının uzun yıllardır kendi ulusal hakları için mücadele verdiğini, halk hak istedikçe tutuklandığını veya öldürüldüğünü söyledi.

Miting ve yürüyüş kortejinin en önünde Dedeoğlu ailesinin fotoğraflarının olduğu bir pankart ile Almanca "Türkiye'nin Kürtlere karşı savaşını durdurun", "Kürtler haklarını istiyor", "Bimre îxanet", "Bijî berxwedana Başûr", "Deniz Poyraz onurumuzdur" yazılı pankartlar taşındı.

Mitingde konuşma yapan CÎK Eşbaşkanı Hafız Turhallı şunları söyledi: "Mezopotamya ve Ortadoğu'da iki hat savaşıyor. Kürdistan halkı özgürlüğün, toleransın, kardeşliğin hattını temsil ediyor. Türk devleti ise faşizmi temsil ediyor. Kendine 'Ben özgürlüklerden yanayım' diyenler Kürt halkının yanında olmalıdır. Sömürgeciler şunu bilmeli ki, biz Selahad'in torunları, Agit'in yoldaşlarıyız. Bizler bütün Müslüman, Alevi, Êzidî, dindar veya dinsizler birlikte mücadele etmeliyiz. Birlikte direnirsek başarırız."

AGİF adına konuşan Şafak İldan Deniz ise "Dört parça Kürdistan'ın başı sağ olsun. Roboski, Suruç, Konya katliamlarının hesabı sorulacaktır. Katliamların hesabını mahşere bırakmayacağız. Biz kazanacağız" dedi.

Konuşmaların ardından kitle yürüyüş düzenledi.

NÜRNBERG
Almanya'nın Nürnberg kentinde de Konya'daki katliam protesto edildi. Hallplatz'da düzenlenen eylemde "Faşizme karşı hep birlikte" pankartı taşındı.

"Katil Erdoğan" sloganının atıldığı eylemde konuşan Nürnberg Medya Halk Evi Eşbaşkanı Hikmet Gencer, "Konya Meram'daki katliam bizzat faşist devletin özel savaş yöntemleriyle gerçekleşmiştir. Bu ırkçı katliamları en sert biçimde kınıyoruz" dedi.

DARMSTADT
KON-MED çağrısı üzerine Almanya'nın Darmstadt kentinde yaşayan Kürdistanlılar bir miting ile Konya katliamını protesto etti. Eylemde sık sık, "Edî bese", "Terörist Türkiye", "Katil AKP" sloganları atıldı.

MÜNİH
Münih'te de Konya katliamı protesto edildi. KON-MED'in çağrısı ile düzenlenen eylem saygı duruşu ile başladı. Ardından KON-MED'in bildirisi okundu. Eylemde yapılan konuşmalarda ise katliamın adresinin belli olduğu belirtildi.

Eylemde "Şehid namirin", "Katil Erdoğan", "Çocuk ve kadın katili Erdoğan", "Yaşasın dayanışma" sloganları atıldı.

FRANKFURT
Almanya'nın Frankfurt kentinde Hauptwache'de bir araya gelen halk, Konya katliamını protesto etti.

Mitingde DKTM ve PKAN adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda Kürtlere karşı yapılan bu katliamın Kürtlerin öz savunmasını örgütlemesi gerektiğine işaret ettiği belirtildi.

Miting "Katil Erdoğan", "Terörist Türkiye" sloganları ile sona erdi

KASSEL
Almanya'nın Kassel kentinde de halk katliama karşı sokağa çıktı. Belediye önünde bir araya gelen halk Konya'da katledilen Dedeoğlu ailesini andı. Bildirilerin okunduğu eylemde "Biji berxwedana Kurdistan", "Şehit namirin" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

GIESSEN
Almanya'nın Giessen kentindeki Kirchenplatz'da düzenlenen eylemde Konya katliamı protesto edildi.

Eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin Kürtleri hedef göstererek, planlayarak yapmış olduğu katliam sert bir dille kınandı.

Eylem, "Faşist, katil, diktatör Erdoğan" sloganları ile sona erdi.

HILDESHEIM
Almanya'nın Hildesheim kentinde de Konya'daki katliam protesto edildi. Saygı duruşu ile başlayan eylem bildirilerin okunması ile devam etti.

Eylemde yapılan konuşmada "Nerede olursanız olun, öz savunmazını yapın" çağrısında da bulunuldu.

Eylem, "Terörist Erdoğan", !Terörist Türkiye", "Şehid namırın", "Çocuk katili Erdoğan" ve "Kadın katili Erdoğan" sloganlarıyla sona erdi.

LUZERN
İsviçre'nin Luzern kantonda Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde bir araya gelen çok sayıda kişi Konya katliamını kınadı.

"Terörist Türkiye, katil Erdoğan", "Kadın, çocuk ve doğa katili, insanlık düşmanı Erdoğan", "Dün Şengal'de IŞİD, bugün Türk devleti" yazılı pankart ve dövizlerle kitle yürüyüşe düzenledi.

Sık sık katliamlara karşı devrimci mücadelenin yükseltilmesi çağrılarının yapıldığı yürüyüş kent merkezinde 1 saati aşkın süre devam etti. Kurplatz'da ise bir miting düzenlendi.

Mitingde Sosyalist Parti (SP/PS) Milletvekili David Roth faşizme ve ırkçılığa karşı halkların vermiş olduğu mücadelenin anlamlı olduğunu belirterek İsviçre'de giderek artan mülteci ve yabancı düşmanlığına karşı mücadelenin ortaklaştırılması çağrısında bulundu.

Luzern Kürt Toplum Merkezi adına eylemde söz alan aktivist tarafından KCDK-E'nin başta Konya'da yaşanan katliam olmak üzere Kürt halkına yönelen soykırım saldırıları karşısında Kürt halkıyla dayanışma çağrılarının yapıldığı basın metnini okudu.

3 Ağustos Şendal'de yine Türk devleti destekli IŞİD çeteleri tarafından Êzidîlere yönelik katliama ilişkin İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) aktivisti tarafından Almanca bildiri okundu.

Eylem faşizm ve ırkçılığa karşı atılan sloganlarla sonlandırıldı.

BERN
İsviçre'nin Bern kentinde ise eylemin adresi Bahhofpolatz'dı. Katledilen 7 kişinin isimlerinin yazılı olduğu dövizlerin taşındığı eylem saygı duruşuyla başladı. TJK-E adına Hediye Munzur Almanca basın metnini okundu. 

Bern Demokratik Kürt Toplumu Eşbaşkanı Burhan Kocamaz yaptığı konuşmada "Kürt halkını hedef alan ırkçı ve faşizan katliam saldırılarına karşı bulunduğumuz her yerde Türk devletinin katliamcı yüzünü teşhir etmek için alanlarda olmayı sürdüreceğiz" dedi.

KCDK-E adına eylemde bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Nejdet Atalay şunları belirtti: 

"Tarihi başta Kürtler, Aleviler, Ermeniler üzerinden yürüttüğü katliamlarla geçen Türk devleti AKP-MHP faşizminin soykırım politikalarıyla yönünü bir kez daha Kürt halkına yönelmiştir. Kürt halkına yönelen soykırım saldırılarına karşı bizler bulunduğumuz her yerde öz savunmamızı ortaya koyarak faşizme geçit vermeyeceğiz. Vereceğimiz topyekûn direnişle faşizme cevap olacağız."

ZÜRİH
Zürih'te düzenlenen eylem ise Staufacher'da yapıldı. Birleşik Mücadele Güçleri ile İsviçreli demokrasi güçlerinin katılımıyla düzenlenen eylemde AKP-MHP faşizminin Kürt halkını hedef alan katliam saldırılarına karşı mücadeleyi yükseltme çağrıları yapıldı.

CENEVRE
Cenevre'de ise Mont-Blankmpostanesi önünde düzenlendi. Fransızca bildirilerin okunduğu eylemde kurumlar adına katliamın teşhir edildiği konuşmaların ardından halk buradan yürüyüşe geçti.

Merkez tren istasyonu önünde yürüyüş sloganlarla sona erdi.

LOZAN
Lozan kentinde de St. Laurent kilisesi önünde bir miting düzenlendi. AKP-MHP faşizminin katliam politikalarına karşı başta İsviçre devleti ve Avrupa devletlerinin vermiş olduğu desteğin protesto edildiği eylemde Fransızca bildiriler okundu.

Konya'daki katliam Basel ve Bellinzona kentlerinde de protesto edildi.