23 Eylül 2024 Pazartesi

Avrupa kentlerinde Newroz ateşleri yükseldi

Avrupa kentlerinde sokağa çıkanlar coşkuyla Newroz'u kutladı. Başta Newroz şehitleri olmak üzere ölümsüzlere mücadelenin süreceğinin sözü verilen kutlamalarda, Newroz ateşleri zılgıtlarla yükseldi. 

İsviçre, Almanya ve Fransa'da sokağa çıkan binler Kürt halkının özgürlük bayramı olan Newroz'u kutladı. Atılan sloganlar ve yapılan konuşmalarda Türkiye hapishanelerde tutsaklara yönelik saldırılara tepki gösterdi, başta Aysel Tuğluk olmak üzere hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi. Kutlamalar ulusal kıyafetler ve "kesk û ser û zer"lerle reng cümbüşüyle, coşkuyla geçti. 

İSVİÇRE
İsviçre'nin Fribourg kentinde binlerin katılımıyla Newroz kutlandı. Kutlamanın başlamasına saatler kala binler Newroz alanını doldurdu. Sahneye PKK Lideri Abdullah Öcalan, Mazlum Doğan ve Paris'te katledilen Sakine Cansız'ın fotoğrafları ile "Newroz piroz be" yazılı pankartlar asıldı. Öte yandan salon başta Newroz şehitleri olmak üzere devrim ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenlerin fotoğraflarıyla donatıldı. 

1973 yılında Ankara Çubuk barajında PKK Lideri Abdullah Öcalan önderliğinde ilk toplantı yapıldı. PKK'nin tohumlarının atıldığı toplantının 50. yılında Newroz kutlamasında selamlandı.

Saygı duruşuyla başlayan kutlamada İsviçre Demokratik Kürt Toplumu çatı örgütü Civaka Azad ( CDK-S) Eşbaşkanları Selma Süren ve İsmail Kardaş söz alarak Newroz'u kutladı. CDK-S Eşbaşkanları Süren ve Kardaş, 1973 yılında yapılan toplantıya işaret ederek "Başta Reber Öcalan olmak üzere bize bugünleri armağan eden şehitlerimiz Çağdaş Kawa Mazlum Doğan'dan Zekiye Alkan'a, Rahşanlara, Berivanlara, Ronahilere, cezaevlerindeki siyasi tutsaklara, işgalcilere karşı direnen gerillalarımıza ve bütün halkımıza kutlu olsun" dedi.

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) üyeleri salona PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK bayraklarıyla sloganlarla girdi. Gençler salondakiler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

KCK Yönetim Kurulu üyesi Cemil Bayık'ın yolladığı video mesaj halka dinletildi. Yine Newroz kutlamasına bir kutlama mesajı yollayan KJK Kordinasyonunun mesajı okundu.

Yapılan konuşmalarda PKK'nin kuruluşu ve direnenler  selamlanırken faşizme karşı mücadelenin süreceği de vurgulandı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürleştirileceği sözünün verildiği konuşmalarda, "Biz kazanacağız" vurgusu yapıldı. 

Öte yandan kutlamada, Öcalan'a Özgürlük İnsiyatifi kuruluşunu ilan etti. İnsiyatif adına konuşan Beppe Savary Newroz katılımcılarını selamlarken Almanca Fransızca ve Kürtçe "Biji Serok Apo" demesiyle salonda bulunan binlerde "Biji Serok Apo" sloganları ve alkışlarla karşılık buldu.

Kutlamaya Sanatçılar Beser Şahin, Farqin Azad, Ergin Xelikan, Serhat Med, Yeqin, Sabahat Erdem ve İsviçre Gowend ekibi sahne alarak katılımcılara coşkulu anlar yaşattılar.

ALMANYA
Almanya'nın Nürnberg kentinde buluşan yüzlerce kişi zılgıtlarla Newroz ateşini yaktı. Plärrer meydanında yapılan kutlamaya MLKP, HBDH,KBDH ve Partizan kitlesi bayraklarıyla katıldı. PYD, MLKP, Partizan ve Kon-Med adına yapılan konuşmalarda Newroz ruhuyla, anti-emperyalist, anti-faşist mücadelenin yükseltilmesi gerektiği söylendi.

Saatlerce süren şenlik "Newroz piroz be" haykırışlarıyla sona erdi

FRANSA
Fransa'nın başkenti Paris'te "Agirê Newrozê geş bike, Kurdistanê Azad bike!" şiarıyla gerçekleştirilen 2022 Newrozu Paris'te binlerin katılımıyla gerçekleşti.

Paris ve banliyölerinden gelen binlerce kişi Gare du Nord'da başlayacak olan yürüyüş için yerlerini aldı. Yürüyüşte Avrupa'da yaşayan Kürtler, üzerinde "Newroza 50. Saliya Rêber APO Pîroz be" ve kadınların elleri ile tasarladığı "Newroz Pîroz be" pankartlarını açarak kortejin en önünde yerlerini aldı.

Ağırlıklı olarak gençler ve kadınlardan oluşan kitle, yürüyüşten önce sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana gerilla", "Be Serok Jiyan na be" sloganları attı.

Yapılan konuşmalar ardından Newroz alanı olan Stalingrad Meydanı'na doğru yürüyüşe geçildi.

DANİMARKA
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Kürt Gençlik Merkezi öncülüğünde Newroz kutlaması yapıldı. Kutlama Demokratik Kürt Toplum Meclisi ve Sêvê Kadın Meclisi'nin ortak çağrısıyla Isoj salonunda düzenlendi.

Devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan kutlamada Efrîn işgali de protesto edildi.Kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın dev afişlerinin yanı sıra Newroz'da yaşamını yitirenlerin posterleri taşındı. Sık sık, "Bijî Newroz, "Bijî Serok Apo", "Bijî PKK" sloganlarının atıldığı kutlamada PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne vurgu yapıldı.

Kutlamada Cigerres Efrîn, Mahsum Deriki, Ergin Xelikan, Hozan Figen, Koma Barin, Sivan Can, Hozan Girin, Seyda Perinçek ve  Siyar u Dijwar sahne aldı.

Danimarka'nın Julent Adası'nın Herning kentinde de Newroz kutlandı.