7 Ekim 2024 Pazartesi

Avukat Dayanışması: Direnen öğrencilerin yanındayız

Adalet Bakanlığı'nın tutuklanan öğrencilerle ilgili AYM'ye verdiği beyanda eşcinselliğin haram olduğu iddiasıyla tutuklamayı savunmasına ilişkin açıklama yapan Avukat Dayanışması, bakanlığın adaletsizliğin timsali haline geldiğini kaydetti. Avukat Dayanışması, direnenlerin yanında olduklarının altını çizdi. 

Avukat Dayanışması, Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum rektöre karşı yapılan protestolarda tutuklanan öğrenciler hakkında, "eşcinsellik haram, tutuklamalar hukuka uygun" şeklinde görüş bildiren Adalet Bakanlığı'nın hukuka aykırı beyanlarına karşı açıkla yaptı. 

Boğaziçi direnişinin hatırlatıldığı açıklamada, kampüs içinde düzenlenen sergine yere Kabe görseli serildiği iddiası üzerine başlatılan ve iki öğrencinin tutuklandığı soruşturma ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın AYM'ye görüş bildirdiği anımsatıldı. Bu görüşte, eşcinselliğin yasak ve haram olduğu iddiasıyla tutuklamaları savunduğu belirtildi. 

Adalet Bakanlığı'nın ismiyle tezat hatta adaletsizliğin temsili haline geldiği vurgulanan açıklamada, sözde "adaleti" tesisle mükellef olan hakimlerin, karakol basaken yahut beraat ettirdiği sanıklarla rakı masasında poz verirken kılını kıpırdatmayan Bakanlığın konu direnen öğrencilere gelince TCK'yı şeri hukukla genişletmekten imtina etmediği kaydedildi.

Avukat Dayanışması'nın açıklaması şöyle devam etti: "Artık yaşananların nasıl hukuka ve vicdana aykırı olduğunu teşhir etmek malumun ilamından başka bir şey değildir. Biz avukatlardan başlamak suretiyle toplumdaki hiçbir kesimin ne hakim ve savcılardan ne de Bakanlıktan bekleyeceği bir 'adalet' yoktur.
Devletin kendi hukukunu tanımadığı, yozlaşmanın ve baskının hüküm sürdüğü bir ülkede 'savunma' mahkeme salonlarında yaşanan tiyatronun dışına çıkmalıdır.

İşçiler, öğrenciler, kadınlar, LGBTİ+'lar, köylüler ve daha birçok kesim direnerek haklarını savunmaya çalışırken avukatların görevi, bu insanları sadece karakol ve adliyelerde savunmak değil bilfiil yanlarında saf tutmak olmalıdır. Sürekli ifşa edip durduğumuz yargı sisteminden AİHM içtihatlarıyla dolu savunmalarımızla medet ummak ya da sırf tutuklama işleminin gerçekleştirilebilmesi için bir 'usuli pürüz' olmaktansa tüm direnenlerle birlikte yan yana olmak çok daha etkili bir 'savunma' olacaktır."