5 Ekim 2024 Cumartesi

'Ayşe Özdoğan serbest bırakılsın'

Hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle gerçekleştirilen F oturmasının 502'inci haftasında ağır hasta tutsak Ayşe Özdoğan'ın serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 502'inci F oturmasında ağır hasta tutsak Ayşe Özdoğan'ın durumuna dikkat çekti.

Dernek binasında yapılan açıklama konuşan komisyon üyesi Mehmet Acettin, ağır hasta tutsak Ayşe Özdoğan'ın serbest bırakılmasını istedi.

Tedavi hakkına erişim için serbest bırakılması gereken yüzlerce ağır hasta tutsak olduğunu söyleyen Acettin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 05 Mart 2013 tarihinde Gülay Çetin ile ilgili verdiği kararı hatırlattı. Kararda, tutsakların ağır hastalık nedeniyle serbest bırakılması ve var olan haklardan eşit bir şekilde yararlanmalarına dikkat çekildiğini belirten Acettin, aksi tutumun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) işkence yasağını düzenleyen 3. ve ayrımcılık yasağını düzenleyen 14. maddelerinin ihlali olduğuna işaret edildiğini kaydetti. Acettin, AİHM'in, Adli Tıp Kurumu'nun yeniden yapılandırılarak prosedürlerin basitleştirilmesi uyarısını da hatırlattı.

Ağrı hasta tutsak Ayşe Özdoğan'ın durumuna ilişkin bilgi veren Mehmet Acettin, 4. evre maksiller sinüs kanseri olduğunu, kanser teşhisi ve ameliyat olması gerektiğine ilişkin raporlar mahkemeye sunulmasına rağmen 14 Aralık 2019 tarihinde tutuklandığını hatırlattı. Sağlık durumu gözetilen Özdoğan'ın 12 gün sonra serbest bırakıldığını söyleyen Acettin, cezası kesinleşmesinin ardından 2 Ekim 2021 tarihinde tutuklandığı bilgisini paylaştı.

Tedaviye rağmen hastalığı ilerleyen Özdoğan'ın tek başına kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldiğini belirten Acettin, Denizli  T Tipi Hapishanesi'nde tutukluyken tedavi için Akdeniz Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Özdoğan'ın 25 gündür Antalya Döşemealtı L Tipi Hapishanesi'nin karantina koğuşunda tutulduğunu söyledi.

Avukatların infaz erteleme taleplerinin reddedildiğini, Adli Tıp Kurumu'nun hastalığın ilerlediği yönündeki raporuna rağmen serbest bırakılmamasına tepki gösteren Mehmet Acettin, "İnsan hakları savunucuları olarak bir kez daha; ağır hasta mahpus Ayşe Özdoğan ve tüm ağır hasta, engelli, yaşlı ve çocuklu kadın mahpusların, sağlık ve yaşam haklarının korunması için serbest bırakılmalarını istiyor, kamuoyunu duyarlılığa, yetkilileri göreve çağırıyoruz" diye konuştu.