30 Eylül 2024 Pazartesi

Bakan Bozdağ hasta tutsaklarla ilgili talepleri görmedi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tutsak yakınları, insan hakları örgütleri ve sağlık emek ve meslek örgütlerinin hasta tutsaklarla ilgili üniversite ve devlet hastanelerinden verilen raporların tahliyeleri için yeterli olması gerektiği yönündeki talebini görmezden geldi. Mevcut düzenlemenin insani olmadığını itiraf eden Bozdağ, "Adli Tıp Kurumu tek başına hayatını idame ettiremeyecek raporu verirse, bu değerlendiriliyor" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hasta tutsakların tahliyesi için rapor verebilecek tek kurumun Adli Tıp Kurumu (ATK) olduğunu söyleyerek, tutsakları ölüme terk edeceklerini bir kez daha ilan etti.

Hasta tutsaklarla ilgili düzenlemeleri "biraz daha insani ölçüler içinde" nasıl yapabileceklerini ele aldıklarını söyleyen Bozdağ, mevcut düzenlemenin insani olmadığını itiraf etti.

Bozdağ'ın "Cezaevinde hasta hükümlü ve tutuklularla ilgili Adli Tıp Kurumunun raporu, sonra da toplum güvenliği açısından tehlike oluşturup oluşturmadığına ilişkin cumhuriyet savcılığının kararı gerekiyor" sözleri dikkat çekti.

AYRIMCILIK YOKMUŞ!
28 Şubat davası hükümlüsü Genelkurmay eski 2. Başkanı Çevik Bir'i tahliye eden Adli Tıp Kurumu'nun ölüm döşeğindeki çok sayıda tutsağa "hapishanede kalabilir" raporu vermesinin yarattığı tartışmalara değinen Bozdağ, ayrımcılık yapılmadığını ileri sürdü.

Bozdağ, "Şimdi pek çok kamuoyuna yansıyan konu var. Falan isim için ayrım var. Bir ayrım yok. Adli Tıp Kurumu tek başına hayatını idame ettiremeyecek raporu verirse, bu değerlendiriliyor. Biz bakanlık olarak, cezaevinde hayatını tek başına idame ettiremeyecek kadar hasta olan hükümlülerle ilgili mevcut düzenlemeleri biraz daha insani ölçüler içinde nasıl yapabiliriz, buna bakıyoruz. Hasta hükümlülerin lehine olacak şekilde nasıl tanzim ederiz bakıyoruz. Uluslararası hukuku, diğer ülke uygulamalarını inceliyoruz. Uzmanlarla istişare ediyoruz. Tedaviyi önceleyen bir yaklaşımı esas alacağız" iddiasında bulundu.