29 Eylül 2024 Pazar

Bakan Dönmez Bartın'da katledilen madencileri suçladı

Bartın maden katliamına ilişkin Meclis'te açıklama yapan Bakan Dönmez, Sayıştay'ın raporunda belirtilen tüm tedbirlerin alındığını iddia ederek katledilen işçileri suçladı. İşçilerin şehit olduğunu söyleyerek önüne geçmeye çalıştı, ailelere "sus payı" olarak para ödeyeceklerini duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın'da yaşanan maden katliamına ilişkin Meclis'te açıklama yaptı. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra'daki maden ocağında tüm uyarılara rağmen alınmayan önlemler sonucu meydana gelen katliamda yaşamını yitiren 41 madenci için "şehit" diyerek gelişecek tepkilerin önüne geçmeye çalıştı.

Maden katliamına ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldığını söyleyen Dönmez, güvenilir doğru bilgi ve belgeye dayanmayan bir takım değerlendirmeler olduğu iddiasında bulundu.

Öte yandan Dönmez, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nü de aklamaya girişti ve "Türkiye'de tüm madenleri denetlemekle görevli olan, yılda 8 bin denetim gerçekleştiren Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından maden ocakları yılda 4 kez denetlenmektedir. TTK Amasra Müessesinde en son ağustos ayında yapılan denetimlerde teknik ve idari düzenlemelere aykırı bir husus görülmemiştir" dedi.

Gündeme gelen 2019 Sayıştay raporundaki hususların dikkate alınmadığını eleştirilerini yalanlayan Dönmez, "Bu iddiaya ilişkin ölçümler ve kontroller tam yapılmakta ve mevzuatta belirtildiği seviyede tutulmaktadır" iddiasında bulundu. Dönmez, tüm önlemlerin gerektiği gibi alındığını öne sürdü, ancak tüm önlemler alınmasına rağmen katliamın nasıl yaşandığını açıklamadı.

Soma maden katliamının sorumlularının yargılanmadığını unutan Dönmez, Bartın maden katliamında en ufak ihmal varsa ortaya çıkarıp gereğinin yapılacağını öne sürdü.

Dönmez, katledilen madencilerin ailelerine, TTK'nın "sus payı" olarak ödeme yapacağını duyurdu. Dönmez, toplamda bir buçuk milyonun üzerinde ödeme yapılacağını söyledi.