29 Eylül 2024 Pazar

Bakırköy Hapishanesinde tutsaklara tehdit ve işkence

Bakırköy Hapishanesinde siyasi tutsakların baş müdür tarafından tehdit edildiğini aktaran ÖHD İstanbul Şubesi, tutsakların yerlerde sürüklenerek ve darp edilerek hücrelere kapatıldığını belirtti. Baskın ve darp sırasında fenalaşan bir hasta tutsağın ise uzun süre revire götürülmediğini aktaran avukatlar, tutsakların vücudunda gözle görülür işkence izlerinin olduğunu kaydetti.

Bakırköy Kadın Hapishanesinde siyasi tutsakların bulunduğu üç koğuş basıldı. Tutsaklar işkenceyle koğuşlardan çıkarılarak hücrelere konuldu. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi heyeti tutsaklarla yaptığı görüşme sonrası olaya ilişkin açıklama yaptı.

'MAHPUSLAR YERDE SÜRÜKLENDİ, DARP EDİLDİ'
ÖHD İstanbul Şubesi'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Sabah bazı koğuşlara baş müdür ve tüm müdür yardımcılarının da olduğu kalabalık bir ekiple baskın yapıldığı ve daha sonra koğuşlarda detaylı aram yapıldığı öğrenilmiştir. Bu aramalarda ayrıca tüm yazılı materyallere (kitaplar, defterler, mektuplar, fotoğraflar, kitap ve resim çalışmalarına) el konulduğu ayrıca masa, sandalye, dolap, yorgan, yastık ve hatta şişme montlara dahi 'inceleme gerekçesiyle' el konulduğu tarafımıza aktarılmıştır. Yine bazı mahpusların koğuşlarda yerde sürüklenerek hücrelere kapatıldığı ve darp edildikleri husus tarafımıza aktarılmıştır.

'FENALAŞAN HASTA TUTSAK REVİRE GÖTÜRÜLMEDİ'
Görüşme yaptığımız bazı mahpuslarda olan darp izleri bu iddiaları ayrıca doğrulamıştır. Diğer yandan bu baskın esnasında hasta bir mahpusun fenalaştığı, buna rağmen hemen müdahale edilmediği ancak bir süre geçtikten sonra kendisinin revire götürüldüğü hususu aktarılmıştır. Yine baş müdürün mahpuslara 'gerekirse askerlerle birlikte gelirim benim böyle bir yetkim var. siz haddinizi bileceksiniz' şeklinde tehditlerde bulunduğu aynı şekilde müdür yardımcılarının da benzer söylemlerde bulunduğu ve arama sonrasında mahpuslara 'operasyon tamam, temizlik bitti' denildiği tarafımızca öğrenilmiştir.

Bu iddialara ilişkin raporlama yapmak ve gerekli hukuki süreci yürütmek için hapishaneye giden heyetimiz mahpuslarla görüşme sonrasında her ne kadar iddiaları sormak üzere baş müdürle görüşme talebinde bulunmuşsa da kendisinin müsait olmadığı gerekçesiyle görüştürülmemişlerdir. Üyelerimiz ayrıca buna ilişkin tutanak tutmuşlardır.

'ADALET BAKANLIĞI ACİLEN AÇIKLAMA YAPMALIDIR'
Bakırköy Kadın Hapishanesinde hem işkence yasağına yönelik hem de yaşam hakkına yönelik ağır hak ihlalleri iddiaları vardır. Ayrıca mahpusların temel ihtiyaçlarına hukuka aykırı bir şekilde el konularak mevzuatta düzenlenen arama ve el koyma yetkisi kötüye kullanılmaktadır. Konuyla ilgili sürecin takipçisi olacağımızı belirtmekle beraber bu iddiaları aydınlatma yükümlülüğü Adalet Bakanlığı'ndadır. Dolayısıyla mahpusların can güvenliklerine ve yaşanan hak ihlalleri iddialarına ilişkin Adalet Bakanlığı'nı acilen açıklama yapmaya davet ediyoruz."