29 Eylül 2024 Pazar

Bakırköy Hapishanesinde tutsakların yorgan ve yastıklarına da el konuldu

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutsaklara yönelik baskılar sürüyor. 25 Ekim’de gerçekleşen baskında tutsakların kullandığı yorgan, battaniye ve yastıklarına; mahkeme evraklarına, ders kitaplarına, kantinden aldıkları kağıt, kaleme de el konuldu. Kameraların önünde işkence gördüklerini aktaran tutsaklar kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı.

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde siyasi tutsakların bulunduğu üç koğuş 7 müdürün talimatıyla gardiyanlar tarafından basıldı, tutsaklar darp edildi, yerlerde sürüklenerek hücrelere götürüldü. 25 Ekim’de gerçekleşen baskında tutsakların kişisel eşyalarına, mahkeme evraklarına dahi el konulurken, koğuşlarda bulunan ve tutsakların kullandığı yorgan, yastık ve battaniyeler de toplandı. Baskın sırasında tutsakların kıyafetleri yırtıldı.

Hapishanede ayda bir açık görüş yapılıyor. Bugün gerçekleşecek görüşten saatler önce Bakırköy Hapishanesi adeta ablukaya alındı. Hapishaneye giden yol boyunca en az on tane polis arabası konuşlandırıldı. Hapishane yolunu kullanan herkes GBT adı altında tacize uğradı.

POLİSLERDEN HAPİSHANEYE: BİRDEN FAZLA GÖRÜŞÇÜ NİYE ALIYORSUNUZ
GBT kontrolü sonrası polisler hapishaneyi arayarak isimleri teyit etti. Polislerin ayrıca bir tutsağa birden fazla görüşçü gelmesini engellemeye çalışıldığı öğrenildi, hapishaneye "onun görüşçüsü gelmedi mi ikinciye ne gerek var" diyerek uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.

TUTSAKLAR GÖRÜŞ SIRASINDA BİRBİRİNDEN AYRILDI
Tek oda yapılan açık görüş ise bugün iki ayrı odada gerçekleşti, tutsaklar birbirinden ayrıldı. Görüşün yapıldığı salonlara gardiyanlar yığılırken, görüşün bitmesine yakın müdürün gelmesiyle beş dakika erken bitirildi.

MAHKEME EVRAKLARINA DA EL KONULDU
Baskın sırasında yaşadıklarını görüşçülerine aktaran tutsaklar, "Yorgan, battaniye, yastıklara el koydular. Kantinden aldığımız masa, kalem onlara da el konuldu. Kasım ayında mahkememiz var, mahkemeye ait tutanaklara resmi evrak olduğunu söylememize rağmen el koydular. Odalardan çıkardıkları eşyaların üzerine isimlerimizi yazdılar ve vermeyeceklerini söylediler. Haftaya sınavımız var ders kitaplarımızı dahi aldılar" dedi.

İŞKENCE KAMERALAR ÖNÜNDE GERÇEKLEŞTİ
Gardiyanların kameraların önünde kendilerine işkence yaptığını kaydeden tutsakların vücutlarında işkence izlerinin gözle görüldüğü de görüşçüler tarafından vurgulandı. Hapishanenin 7 ayrı müdürü olduğunu ancak Candaş Orhan isimli müdürün talimatıyla bu saldırıların gerçekleştiğini belirten tutsaklar, "Koğuşa geldiklerinde saldırdılar. Her birimize en az dört gardiyan saldırdı. Epey darp ettiler. Kıyafetlerimiz yırtıldı. Baskın sırasında kamerayla çekim yapsın diye hapishanede teknik işlere bakan bir elemanı çağırmışlar" dedi.

Öte yandan baskın sırasında tutsaklar kıyafetlerinin de parçalandığını aktardı.

TUTSAKLARDAN KAMUOYUNA ÇAĞRI
İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla aramaların artırıldığını ancak diğer hapishanelerdeki tutsaklarla mektuplaşmalarından edindikleri izlenimin Bakırköy Hapishanesi’ne özel bir baskı olduğuna dikkat çeken tutsaklar, suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu ve tüm kamuoyuna çağrı yaptı. Tutsaklar avukatların da kendilerini ziyaret edip seslerini duyurmasını istedi.