24 Eylül 2024 Salı

Bakü-Tahran arasında gerilim tırmanıyor

İran ile Azerbaycan'ın karşılıklı açıklamaları sınır hattında gerilimi tırmandırdı. İran, Azerbaycan'ın Türkiye ve Pakistan ile birlikte yaptığı tatbikata karşı, Azerbaycan sınırında askeri tatbikata başladı.

İran ile Azerbaycan arasındaki gerilim, Azerbaycan, Türkiye ve Pakistan özel kuvvetlerinin, 12-20 Eylül tarihleri ​​arasındaki '3 Kardeş' tatbikatı ve ardından İran'ın sınıra asker yığmasıyla arttı.

Azerbaycan, İran'ın Dağlık Karabağ bölgesine yasadışı sevkıyat yaptığını iddia ederken, sınırı geçen tırlara yönelik özel aramalar yaptı. Gerilimi arttıran uygulamaya karşı İran ordusu, ülkenin kuzeybatı sınırında tatbikat gerçekleştirdi. Azerbaycan tarafından tepkiyle karşılanan "Hayber Fatihleri" isimli tatbikat, bugün başladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Ermeniler Cebrayil, Füzuli ve Zengilan bölgelerindeyken tatbikatlar neden yapılmadı" diyerek İran'ı eleştirirken, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, açıklamayı 'talihsiz' olarak nitelendirdi.

İran Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Bakbur, sınırda yapılacak herhangi bir yanlış hareketin bölgede yeni krizlerin oluşmasına yol açacağı konusunda uyardı. Bakbur, "Komşu ülkeler tatbikatımızın nedenlerini iyi biliyor" diye konuşurken, İran Kara Kuvvetleri Komutanı Kiyomers Heydari de, tatbikatların sınırdaki birliklerin savaş hazırlığını güçlendirmek amacıyla gerçekleştirileceğini söyledi.