5 Ekim 2024 Cumartesi

Balık çiftlikleri kontrol edilemez boyutlara ulaştı

HDP Milletvekili Çepni, göllerde ve açık denizlerde yapılan balık çiftliklerinin halk sağlığı ve çevre için önemli riskler taşıdığına dikkat çekti. Çepni, Çevre Bakanı Kurum'a verdiği soru önergesiyle durumu Meclis gündemine taşıdı. 

Türkiye'de sayıları her geçen artan balık çiftliklerinin faaliyetleri son yıllarda kontrol edilemez boyutlara ulaştı. Bu tesisler ekosisteme, su varlıklarına, çevreye, kültürel ve doğal korunacak alanlara, biyoçeşitliliğe ve burada üretilen su canlıları halk sağlığına zarar veriyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili ve Çevre komisyonu üyesi Murat Çepni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Çepni'nin yönelttiği sorular şöyle: 
"Türkiye'nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi,  Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi,  Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi ve Paris Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmelerine aykırı olarak faaliyet gösteren ve sayıları her geçen gün artan balık çiftliklerinin su varlıklarına, çevreye, kültürel ve doğal korunacak alanlara, biyoçeşitliliğe verdiği zararların tespit edilmesi üzerine Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? 
Balık çiftliklerinin su varlıklarına, çevreye, kültürel ve doğal korunacak alanlara, biyoçeşitliliğe verdiği zararlara ilişkin Bakanlığınız ne gibi çözümler üretmektedir?
Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre, kültür balıkçılığı projelerinde, 1.000 ton/yıl altı olanlardan ÇED kararı istenmemesinin gerekçesi nedir? Balık çiftliklerinin tamamı için ÇED kararı istenmesine ilişkin yasal düzenlemeyi yapacak mısınız? 
ÇED raporlarının bilimsel temelli olarak hazırlanmasına ilişkin rapor hazırlayan firmaların denetimi yapılmakta mıdır? Aynı firmalar tarafından aynı ÇED raporunun farklı alandaki çiftlikler için sunulduğu iddialarına ilişkin Bakanlığınızın açıklaması var mıdır?"