29 Eylül 2024 Pazar

Bartın maden katliamında ihmaller tespit edildi

Bartın'da katliamın yaşandığı maden ocağında bilirkişi heyeti incelemelerde bulundu. İncelemeye katılan Av. Önder, alt düzeydeki yöneticilerden, Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesesi, TTK'nın yönetici kadroları ve Enerji Bakanlığı'nın çeşitli yönetim kademelerindeki kişilerin sorumluluklarının, ihmallerinin olduğunu ayrıca kasta varan davranışların olduğunu düşündüklerini belirtti. Şu ana kadar kimsenin gözaltına alındığını ya da tutuklanmadığını kaydeden Önder, savcılığı göreve çağırdı. 

41 madencinin hayatını kaybetmesine neden olan Bartın maden katliamına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında bilirkişi incelemesi yapıldı. Soruşturma savcısı ve 7 kişilik bilirkişi heyetinin yanı sıra madenci ailelerinin avukatları ile Bartın Baro Başkanı da incelemeye eşlik etti.

Dün akşam saatlerinde biten çalışmalardan sonra heyette bulunan Bartın Baro Başkanı Avukat Ferhat Parlatır, açıklama yaptı. Keşfin 6 buçuk saat sürdüğünü belirten Panlatır, "Daha önceden dijital materyallere el konmuştu. Bugün yapılan keşifte gerek idari personel gerekse teçhizatlar yönünden bilirkişiler yerinde inceleme yapmış bulunmaktadır. Madende hala can güvenliği sağlanamadığı için madenin içine giriş mümkün olmamıştır. Bizim genel olarak izlenimimiz ve tespitlerimiz burada olayın bir ihmal olduğu ve yakın bir zamanda bilirkişilerin ön raporları doğrultusunda sorumluların tespit edilip adalet önünde hesap vereceklerini düşünmekteyiz" dedi.

Savcılığın şu aşamada görüş bildirmesinin mümkün olmadığını söyleyen Parlatır, "Avukat arkadaşlarla kendi içimizde yaptığımız tespitler ve gözlemlere dayalı olarak birtakım bulgulara ulaştık. Fakat soruşturmanın sıhhati açısından kamuoyu ile paylaşılması mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

'SENSÖRLER KENDİLİĞİNDEN DEVRE DIŞI KALDI'
İşletme ve müessese müdürlerinin kendilerine işleyiş hakkında bilgi verdiğini belirten Parlatır, şöyle devam etti: "Sensörlerin gaz akışı ve patlamadan dolayı kendiliğinden otomatik devre dışı kaldığını söylemekteler. O konuyu da bilirkişiler teknik raporlarında detaylı bir şekilde belirtecektir. Patlamadan sonra herhangi bir şekilde gaz ölçüm cihazlarının sıfırlandığı doğrudur. Şöyle bir detay var; kişilerin veya kamuoyunun bildiği nokta haricinde maden ocaklarındaki teknolojik verilerin hepsi birlikte değerlendirilip buna göre kusurun ortaya çıkacağını belirtebilirim. Sadece sensör değil, birtakım teknik verilerin, hatta telsiz kayıtların hepsinin birden değerlendirilip ona göre sonuca çıkabileceğini paylaşmak istiyorum."

AV. ÖNDER: ÇOK CİDDİ İHMALLER,  KASTA VARAN DAVRANIŞLAR VAR
Mağdur ailelerin avukatlarından Mürsel Önder ise "Bugün farklı meslek disiplinlerinden 7 kişilik bilirkişi heyeti vardı. Bugün idari binada, haritalar üzerinde, gaz izleme ve ölçüm sensörleriyle ilgili geçmiş ve güncel incelemeler yapıldı. Madene inecektik fakat güvenli olmadığı için inilemedi. Keşif işlemlerine son verildi. Mağdur ailelerin avukatları olarak çok ciddi sorumluluklar, alt düzeydeki yöneticilerden, Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesesi, TTK'nın yönetici kadroları ve Enerji Bakanlığı'nın çeşitli yönetim kademelerindeki kişilerin sorumluluklarının, ihmallerinin olduğunu ayrıca kasta varan davranışların olduğunu düşünüyoruz. Şu an itibariyle ifadesi alınmış bir şüpheli yok. Gözaltına alınmış veya tutuklanmış olan kimse yok. Bir an önce savcılığın sorumluluğu olduğu düşünülen herkesin buradan el çektirilerek kendileriyle ilgili olarak tutuklama tedbiri başta olmak üzere tüm tedbirlerin alınmasını istiyoruz" dedi.

Öte yandan maden sahası ve binadaki görüntü ve ses kayıtları ile üretimde çalışan işçilerin konuşmalarını kaydeden cihaz da Emniyet Genel Müdürlüğü'nde incelemeye alındı. Ocağın "karakutusu" olan cihaz gaz ölçümlerini, hava akış oranını, ses ve görüntü kayıtlarını barındırıyor.