6 Ekim 2024 Pazar

Başaran: Kürt illerinde aşılama oranları neden düşük

Covid-19 salgınının ardından geliştirilen aşılamanın eşitsiz bir şekilde dağıtılmasına tepki gösteren HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, Kürt illerindeki aşılama oranlarının düşük olmasının nedenlerini sordu.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Covid-19 aşılasının Kürt illerinde yaygın yapılmamasının nedenlerini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sordu.

Başaran, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak 26 Haziran 2021 tarihinde illere göre aşılama sayıları ve oranları istatistiği yayınlandığını hatırlattı. Bu verilere göre; Kürt halkının yaşadığı illerde aşılanma oranının çok düşük olduğuna işaret eden Başaran, TÜİK raporuna göre; Türkiye'de aşılamanın en az yapıldığı illerin Şırnak, Urfa, Siirt, Bitlis, Mardin, Muş, Hakkari, Diyarbakır, Batman, Bingöl, Ağrı, Iğdır ve Van olduğunu kaydetti.

Kürt halkına yönelik aşılamanın genel aşılama oranının yarısından daha az olduğunu kaydeden Başaran, aşıların uygun ısıda korunmadığına da dikkat çekti.

HDP'li Başaran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yanıtlaması için şu soruları yöneltti:
■ Kürt nüfusun yaşadığı illerde aşılama oranlarının düşük olmasının gerekçesi nedir? 
■ Bu illerde aşılama oranlarının arttırılması için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? 
■ Kürt illerinde aşılamanın yavaş ilerletilmesiyle amaçlanan nedir? 
■ Pandeminin başından beri Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerde Covid-19 testi pozitif çıkan kaç kişi olmuştur? 
■ Pandeminin başından beri Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerde Covid-19 sebebiyle kaç kişi hayatını kaybetmiştir? 
■ Kürt nüfusun yoğun olduğu şehirlerde hastaneler Covid-19 tedavisine uygun yeterlilikte midir? 
■ Kürtlerin yoğun yaşadığı şehirlere şimdiye kadar kaç adet aşı gönderilmiştir?