7 Ekim 2024 Pazartesi

Batman'da 1995 yılında kaybedilen iki kardeşin akıbeti soruldu

Batman'da İHD ve kayıp yakınları 1995 yılında Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısı'nda görülen ve bir daha kendilerinden haber alınamayan Mehmet Abdullilah ve Ali Osman Heyecan kardeşlerin akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla yaptıkları açıklamada 1995 yılında Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısı'nda görülen ve bir daha kendilerinden haber alınamayan Mehmet Abdullilah ve Ali Osman Heyecan kardeşlerin akıbeti soruldu.

Dernek binasında gerçekleştirilen açıklamaya katılan aileler, kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. İHD Batman Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Şiray, yıllardır sorumluların bulunup, yargılanması umuduyla seslendiklerini belirterek, bu hafta Mehmet Abdülillah ile Ali Osman Heyecan kardeşlerin akıbetini sormak için bir araya geldiklerini söyledi.

Şiray, ailenin 2009 yılından bu yana verdiği mücadeleyi şöyle anlattı: "Mehmet Abdülillah ile Ali Osman Heyecan isimli kardeşler, Cizre'de işsiz oldukları ve iş bulmakta sıkıntı yaşadıkları için çalışmak üzere Irak Federal Kürdistan Bölgesi'ne gidip geliyorlarmış. İki kardeş, her gidiş gelişlerinde babalarını mutlaka arayarak durumlarından haberdar ediyormuş. 1995 yılının bahar aylarında, yine çalışmak üzere gittikleri Federal Kürdistan Bölgesi'nden Türkiye'ye döndükleri sırada kardeşlerden Mehmet Abdülillah, her zaman yaptığı gibi İzmir'de yaşayan babası Halil Heyecan'ı ev telefonundan arayarak, kendisini Gümrük Kapısı'ndan aradıklarını, Türkiye'ye geçiş yaptıklarını ve durumlarının da iyi olduğunu söyler. Bu telefon görüşmesi, baba ve oğul arasındaki son görüşme olur.

"Bu konuşmadan sonra Mehmet Abdülillah ve Ali Osman Heyecan'dan bir daha haber alınamaz. Aile, korktuğu için herhangi resmi bir kuruma başvuruda bulunmaz. 1998 yılında Cizre Emniyet Müdürlüğü, Halil Heyecan'a oğullarının nerde olduğunu sorar. Baba çocuklarının kayıp olduğunu ilk burada belirtir ve kendilerinden 3 yıl boyunca hiçbir haber alamadığını belirtir. Baba Halil Heyecan, 2009 yılında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunur. Savcılığa, olay tarihinde güvenlik sorunu yaşadıkları için daha önce başvurmadığını ve çocuklarının öldürülmüş olabileceklerine dair bir kanaat taşıdığını belirtir. Aradan geçen 24 yıla rağmen 2 kardeşin akıbeti hala meçhul."