6 Ekim 2024 Pazar

Batman'da polisin engelleme girişimine rağmen barış yürüyüşü yapıldı

Batman'da 1 Eylül Dünya Barış Günü eylemi polisin engelleme girişimlerine rağmen yapıldı.

Batman'da 1 Eylül Dünya Barış Günü, polisin engelleme girişimlerine rağmen yapılan yürüyüş ve sonrası gerçekleştirilen basın açıklamasıyla kutlandı.

Eğitim-Sen Batman Şubesi önünde başlayan yürüyüşe HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ile Mehmet Demir, TJA, Barış Anneleri Meclisi, Batman Emek ve Demokrasi Bileşenleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Beyaz önlük ve "Aşîtî jiyan e mîrovahiyê diparêze", "Kadını barış yaşatır" ve "Doğayı barış yaşatır" yazılı dövizler ile yürüyüşe geçen kitlenin önünü kesen polis, valiliğin 15 gün süre ile sürekli uzattığı yasakları gerekçe göstererek yürüyüşe izin verilmeyeceğini aktardı. Bunun üzerin kitle polis barikatını aşarak yürüyüşe geçti.

Yürüyüş esnasında çevredekiler alkışları ile destek verirken, arabalarıyla yoldan geçenler de kornalarıyla destek verdi. Atatürk Parkı'nda sona eren yürüyüşte basın açıklaması gerçekleştirildi. "Kadınları barış yaşatır. Aşitî jina diparêz e" ile "Barış yaşatır. Aşitî jiyan e" pankartının açıldığı açıklamada kitle adına İHD Batman Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız konuştu. Türkiye'nin etnik, dilsel, dinsel ve kültürel özellikleri bakımından çoğulcu bir dokuya sahip olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Çoğulculuk, bizlerin pek çok kez vurguladığı ve yansıttığı, 'herkes farklı, herkes eşit' sloganında ifadesini bulur. Çoğulculuk aynı zamanda demokrasinin de temelidir.