5 Ekim 2024 Cumartesi

'Belarus-Polonya sınır hattındaki mültecilere yönelik ağır ihlallere son verin'

Belarus-Polonya sınır hattındaki mültecilere yönelik ağır hak ihlallerine ilişkin açıklama yapan İHD, mültecilere insan haklarına uygun davranılmasını istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD), Belarus-Polonya, Belarus-Litvanya, Belarus-Letonya sınır hattında binlerce göçmen ve mülteci insani olmayan çok zor koşullarda bekletildiğini ve sınırı geçmelerine izin verilmediği kaydedildi. 

Temmuz 2021'den beri süren bu duruma, kışın başlamasıyla birlikte insani olmayan koşullar nedeniyle öğrenilebildiği kadarıyla en az on kişinin yaşamı yitirdiği hatırlatılan açıklamada, trajedi boyutuna varan bu konunun insan hakları örgütleri tarafından da yakından takip edildiği belirtildi. 

Açıklama şöyle devam etti: "İHD olarak, bu insanlık trajedisinin sona ermesi için başta AB olmak üzere ilgili ülkeler ile BM'nin gerekli adımları atması ve sorumluluklarını yerine getirme çağrımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. Mülteci ve göçmenlerin araçsallaştırılması politikalarına son verilmesini, başta Orta Doğu olmak üzere silahlı çatışma ve iç savaş mekânı haline getirilen bölgelerde çatışma çözümlerinin başlatılarak bu bölgelerin istikrara kavuşması için barışçıl politikaların izlenmesi ve insanların ülkelerini terk etmesine yol açan koşullara son verilmesi gerektiğini belirtiyoruz. BM, Avrupa Konseyi, AB ve ilgili ülkeleri mültecilerin insan haklarına uygun davranmaya davet ediyor ve bu trajedinin derhal sona erdirilmesini talep ediyoruz."