23 Eylül 2024 Pazartesi

Benim Adım finalini Basel'de yaptı

Tiyatro İMGE tarafından oynanan Benim Adım isimli tiyatro oyunu İsviçre'nin Basel kentinde son kez sahne alarak Avrupa turnesinin finalini yaptı. Yüksek sayıda kişinin katıldığı oyunda kadının özsavunmasının önemine dikkat çekildi.

BEKSAV bünyesinde faaliyet yürüten Tiyatro İMGE'nin Benim Adım isimli oyununun AVEG-KON ortaklığında düzenlenen Avrupa turnesi, İsviçre'nin Basel kentinde final yaptı.

Ayşenur Demirci'nin yazıp oynadığı, dört kuşak kadının öfkesini özsavunma fikriyle buluşturan oyun turne boyunca on iki ayrı şehirde sahne aldı. Büyük bir beğeniyle karşılanan gösterimler sonrası gerçekleştirilen söyleşilerde de kadına yönelik şiddet ve kadının özsavunması tartışıldı.

Basel'de gerçekleştirilen gösterimin sonunda konuşan AVEG-KON Eşbaşkanı Serpil Arslan, BEKSAV ve Tiyatro İMGE'ye teşekkür ederek sözlerine başladı. AKP-MHP faşist bloğunun kültür sanat alanına dönük baskılarına dikkat çeken Arslan, "Tiyatro İMGE ve BEKSAV'ın tüm yasaklama ve engelleme saldırılarına rağmen toplumcu sanatta ısrar etmelerini, sanatın dili ve estetiği ile işçi ve emekçilere mücadele bilinci taşımaları oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.

Ardından söyleşi bölümüne geçen etkinlikte BEKSAV Eşbaşkanları Canan Kaplan ve Ahmet Uçar söz aldı. BEKSAV'ın üretimlerinin kolektifçe oluşturulduğunu kaydeden Kaplan, izleyicilerde farklı bir heyecan ve mücadele bilinci oluşturmak istediklerini söyledi. Kaplan, Benim Adım oyunuyla özsavunma fikrini geliştirmeye çalıştıklarını dile getirirken, Ahmet Uçar ise Ölüm Uykudaydı oyunuyla hapishanelerde yaşanan baskı ve şiddeti resmetmeye çalıştıklarını söyledi. Uçar, izleyicilerde faşizmin sorgulanması ve mücadele kararlılığı ortaya çıkarmak istediklerinin altını çizdi.

Etkinlik, soru-cevap bölümünden sonra sona erdi.