4 Ekim 2024 Cuma

Beştaş, Garibe Gezer'in şüpheli ölümünün araştırılmasını istedi

Yaşamına son veren Garibe Gezer'in ölümünün şüpheli olduğunun altını çizen Beştaş, daha önce de intihar eden Gezer'in tek kişilik hücrede nasıl intihar edebileceğini sordu. Beştaş, Gezer'in şüpheli ölümünün acilen soruşturulmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurul da söz aldı. Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde yaşamına son veren Garibe Gezer'e ilişkin konuşan Beştaş, Gezer'in ölümüne ilişkin "intihar değil, şüpheli ölüm" yorumu yaptı.

Beştaş, "Bir kere işkence, taciz ve tecavüzü soruşturmayan savcılık makamı başta olmak üzere, Kandıra Cezaevi yönetimi, Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bakanlığa kadar bu olayın üstünü örtmeye çalıştılar. Genç bir kadının cezaevinde tecavüz edilmesine, şiddet görmesine darp edilmesine, savcılığa, İnfaz Hakimliği'ne müracaat etmesine rağmen hiçbir işlem yapmadılar ve onun ölümü altında imzaları var. Hakikaten çok üzgünüz. Sadece bakanlık bile bizim önergemizi açıp okusaydı ve yanıt verme ihtiyacı duysaydı ya da cezaevi yönetimini uyarsaydı bugün Garibe Gezer ölmemiş olacaktı" vurgusu yaptı.

"Tek kişilik hücrede kalan bir kişi nasıl intihar edebilir" sorusunu yönelten Beştaş, şöyle devam etti: "Daha önce çarşafıyla intihara teşebbüs etmiş. Meyilli olduğu biliniyor. Velev ki intihar ettiğini kabul edelim. Cezaevi yönetimi ne iş yapıyor orada. O insanların can güvenliği devlete ait değil mi? Onları koruma sorumluluğu yok mu? Biz her gün burada cezaevlerine dair bir olay anlatıyoruz. Bu olay cinayettir aslında. Derhal Kandıra Cezaevi yönetimi görevden alınmalıdır. Sorumluların gözaltına alınmasını, soruşturmanın acilen başlatılmasını talep ediyoruz."