3 Ekim 2024 Perşembe

Binlerce kişi demokrasi ve laiklik için buluştu

İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Dersim başta olmak üzere birçok kentte bir araya gelen Alevi örgütleri, demokrasi ve laiklik buluşması düzenledi. Taleplerin yinelendiği buluşmalarda ayrıca emperyalist savaşa da hayır denildi. Halkların eşitlik talebinin öne çıktığı buluşmalarda iktidarın tekçilik dayatmasına karşı mücadele edileceği vurgulandı. 

Demokrasi ve laiklik buluşmalarına binlerce kişi katıldı. İstanbul, İzmir, Antalya, Aydın, Dersim, Eskişehir, Kırklareli, Balıkesir, Adana, Adıyaman, Muğla, Kayseri, Ankara, Nevşehir, Sivas başta olmak üzere 15 kentte yapılan buluşmalarda zorunlu din derslerinin kaldırılması, eşit yurttaşlık, cemevlerinin ibadethane sayılması, diyanetin kapatılması talepleri dile getirildi.

Eylemlerde sık sık savaş karşıtı sloganlar atıldı.

İSTANBUL
İstanbul'da Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılan buluşmaya binlerce kişi katıldı.

"Zorunlu din dersi kaldırılsın. Okul öncesi din dayatması kabul edilemez" ana pankartı ile eşit yurttaşlık, cemevlerinin ibadethane sayılması taleplerinin yer aldığı pankartların taşındığı buluşmada, "Diyanet kurumunun kapatılması" istendi. 

"Halklara özgürlük, inançlara eşitlik", "Eşit yurttaşlık hakkımızdır", "Demokratik, halkçı, laik bir ülke istiyoruz", "Zorunlu din dersi kaldırılsın", "Parasız, bilimsel, anadilde eğitim" sloganlarının öne çıktığı lolipoplar taşındı.

Devrimci Kızılbaşlar Hareketi de eyleme, "Katledenler kaybedecek", "Adalet mücadelemiz sürecek", "Sivas'ı unutma, unutturma", "Faşizme karşı Zülfikar'ı kuşan" dövizleriyle katıldı.

Buluşmada Farplas ve Yemeksepeti başta olmak üzere direnen işçiler selamlandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, Devrimci Kızılbaşlar Hareketi, ESP, SYKP, SEP, EMEP, Partizan, TÖP, TİP, Özgür Lise, EHB'nin olduğu çok sayıda siyasi parti ve Alevi örgütü buluşmada yer aldı.

Sahne alan sanatçılar Alevi deyişleri söyledi. Deyişler sırasında kitle el ele tutuştu. Son olarak yüzlerce kişinin katılımıyla İtalyan halk marşı Çav Bella söylendi. Marşın ardından kitle "Direne direne kazanacağız" sloganı attı. 

EĞİTİM SEN: YAN YANA YÜRÜYECEĞİZ
Katılımcı kurumlar adına söz alan Eğitim Sen MYK üyesi Sinan Muşlu mevcut sistemi tamamen değiştireceklerini kaydetti. "Bu ülkeden Aleviler vardır Alevilerin inancı kültürü vardır" diyen Muşlu, Alevilerin inançları için sokakta olduklarını çünkü inancın ekmek ve su gibi olduğunu kaydetti. Muşlu, "Bunların inkar edilmesini asla kabul etmeyiz. Eğitim Sen okulda inkar edilen Alevi kimliğini gizlemek zorunda kalan öğrencisinin yanındadır. Eğitim Sen dilini bilmediği, öğretmeni anlamadığı için gözleri dolan çocuğun yanındadır. Eğitim Sen demokratik ülke, laik bir yaşam, laik bir eğitim mücadelesini sizlerle yan yana omuz omuza yürütecek bir örgütlenmedir" diye konuştu.

Cemevlerinin ticarethane, Alevilerin de tüccar olmadığının altını çizen Muşlu "Tüccar olan bu ülkeyi ticarethaneye çeviren sizlersiniz. Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmeli okullarımızda zorunlu din dersleri kaldırılmalı" dedi.

Daha sonra Dilek Güneş, Nilgün Mete ve Ezgi Gürer ortak basın metnini okudu. Açıklamada, "Gücümüz birliğimizde! Susmuyoruz, sessiz ya da seyirci kalmıyoruz. AHİM kararları derhal uygulansın ve zorunlu din dersleri kaldırılsın! Okul öncesinde din dersi dayatmasını kabul etmiyoruz. Laik bir ülkede Diyanetin İşleri Başkanlığı gibi bir kurum olmamalıdır. Demokratik, özgürlükçü, halkçı, laik bir eğitim ve ülkeyi kurmak için bu yıkım kararını hep birlikte durduracağız" denildi. 

Halklar arasında eşitlik talebinin yinelendiği açıklama şöyle devam etti: "Toplumsal cinsiyet eşitliği istiyoruz. Cemevleri ticarethane ya da konut değildir, Cemevleri Alevilerin ibadethanelerdir. Demokrasi ve Laiklik eşit ve özgür bir toplumun temelidir. Demokratik, halkçı, özgürlükçü, laik bir ülkede yaşamak istiyoruz."

Eylem, "Zorunlu din dersi kaldırılsın" sloganıyla sona ererken, kitle halaya durdu. 

Bu sırada eyleme devrimci önder İbrahim Kaypakkaya'nın fotoğraflarıyla katılan 6 kişi gözaltına alındı. 

İZMİR
"Demokrasi ve laiklik" şiarıyla Alevi örgütleri İzmir Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. "Zorunlu din dersleri kaldırılsın, demokratik ülke laik eğitim istiyoruz" pankartının açıldığı eyleme HDP İzmir Eşbaşkanı Vedat Çınar Altan ve birçok siyasi parti temsilcisi katıldı. Kitle sık sık "Savaşa hayır barış hemen şimdi" sloganı attı.

Alevi örgütleri adına basın metnini okuyan Narlıdere Cemevi başkanı Mustafa Aslan, vergilerin şeriata gitmesine tepki gösterdi. Din derslerinin 1950'den itibaren zorunlu olarak verildiğini hatırlatan Aslan, derslerin ABD destekli 12 Eylül faşist darbesinin şefleri tarafından hazırlanan 1982 Anayasası ile zorunlu hale getirildiğini de kaydetti. Aslan, "Darbe sonrası kurulan sağ iktidarlar; tekçi, asimilasyoncu, inkarcı, cinsiyetçi eğitim sistemi inşa edip bunun üzerinden yükseldiler" dedi.

Tarikatçı vakıfların isteğiyle seçmeli ders adı altında 4 din dersinin daha müfredatta zorunlu hale getirildiğini belirten Aslan, tüm bu yaşananlara sessiz ve seyirci kalmadıklarını söyledi.

Aslan, şu talepleri sıraladı: 
🔹 "AHİM kararları derhal uygulansın ve zorunlu din dersleri kaldırılsın.  
🔹 Okul öncesinde din dersi dayatmasını kabul etmiyoruz.  
🔹 Laik bir ülkede Diyanetn İşleri Başkanlığı gibi bir kurum olmamalıdır. 
🔹 Demokratik, özgürlükçü, halkçı, laik bir eğitim ve ülkeyi kurmak için bu yıkım kararını hep birlikte durduracağız.  
🔹 Bilimsel, demokratik, laik, anadilinde bir eğitim eğitim istiyoruz.  
🔹 Eşit yurttaşlık istiyoruz. 
🔹 Toplumsal cinsiyet eşitliği istiyoruz 
🔹 Cemevleri ticarethane ya da konut değildir, Cemevleri Alevilerin ibadethanelerdir. 
🔹 Demokrasi ve Laiklik eşit ve özgür bir toplumun temelidir. 
🔹 Demokratik, halkçı, özgürlükçü, laik bir ülkede yaşamak istiyoruz."

Eylem, sloganlarla sona erdi. 

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de de demokratik kitle örgütü ve siyasi partilerin katılımıyla düzenlenen buluşmada, "Zorunlu din dersleri kaldırılsın" ve "En büyük korkunuz Aleviler", "Zorunlu din dersleri kaldırılsın", "Laik ve demokratik eğitim" yazılı dövizler taşındı. 

Basın metnini okuyan Faik Alkan, devletin görevinin çocuklara din yaratmak değil bütün inançlara eşit mesafede durarak din ve inanç özgürlüğünü sağlamak ve halklar arasında eşitlik ilkesini kayıtsız şartsız uygulamak olduğunu kaydetti.

Tekçi, ayrımcı, dayatmacı uygulama ve politikaların, toplumsal barışı, halkların bir arada yaşamasını zorlaştırdığının altını çizen Alkan, şöyle devam etti: "Din temelli ideolojik tekçilik zoru, zorbalığı ve ayrımcılığı getirir. Eğitim sisteminin dinselleştirilmesi sadece Alevilerin sorunu değil, bu ülkede inanan, inanmayan, farklı inançlardan olan her kesimin sorunudur. Millî Eğitim Şûrası kararını geri çektireceğiz. Demokratik, özgürlükçü, halkçı, laik bir eğitim ve ülkeyi kurmak için bu yıkım kararını hep birlikte durduracağız."

Eylem,  sloganlarla sona erdi. 

DERSİM
Dersim Emek ve Demokrasi Platform Seyid Rıza meydanında buluştu. "Emperyalist  savaş ve işgale hayır", "Halklara özgürlük inançlara eşitlik" pankartların açıldığı eylemin metnini Ekber Kaya okudu. 

Halklara özgürlük ve inançlara eşitliğin demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu dile getiren Kaya, "İşçi ve emekçiler hakları gasp edilip güvencesizleştiriliyor. İnsanlarımız donarak ölüyor, Enes Kara gibi gençlerimiz intihara itiliyor. İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede geri çekilerek kadına yönelik erkek şiddetinin önü açılıyor, kadınlar her gün kadın cinayetleriyle yaşamdan koparılıyor, yeni yargı paketiyle nafaka hakkına göz dikiliyor, çocuklar istismara maruz bırakılıyor. Göçmen ve mülteciler ırkçılık, milliyetçilik ve şovenizm körüklenerek hedef gösteriliyor. Doğamız talan ediliyor. Halklar ve inançlar kimlikleri, dilleri, kültürleri inançları dolayısıyla asimilasyona uğruyor" diye konuştu. 

Kaya, "Dil kavramı, kültür kavramı ile sıkıca bağlantılı olup dar anlamda kültür alanının başat unsurudur. Dili dar anlamıyla kültür olarak tanımlayabiliriz. Dil bir toplumun kazandığı zihniyet, ahlak, estetik, duygu ve düşüncelerin toplumsal birikimidir. Bu bakımdan dil kimliktir" ifadelerini kullandı. 

Eylem sloganlarla sona erdi.