6 Ekim 2024 Pazar

Birçok ilde 1 Eylül Dünya Barış Günü eylemi yapıldı

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Türkiye'nin dört bir yanında eylemler düzenlendi, savaş politikaları protesto edildi. Yapılan açıklamalarda barış talebi yinelendi.

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Türkiye'nin birçok kentinde eylemler düzenlendi.

MUĞLA
Bodrum Emek ve Demokrasi Güçleri de "Barış için yürüyoruz" şiarıyla Bodrum Tepecik Cami'si önünde bir araya geldi. "Barış için yürüyoruz, halk barış istiyor" pankartının açıldığı açıklamayı Sol Parti Bodrum İlçe Başkanı Oben Konyalıoğlu okudu.

Dünya'da büyük bir savaşın yaşanmakta olduğu ifade eden Konyalıoğlu "1 Eylül 1939 bu yana 82 yıl geçti. Yüzyıllardır insanların yaşamın kabusa çeviren soğuk savaş ve çatışmalar son 82 yıl da ara vermeden devam etti. Bugünde dünyanın hiç ummadığı kadar savaş, çatışma, kriz yaşanıyor. Kapitalizm Ortadoğu'da, Afirka'da kendi krizin açmak için savaşı körüklüyor.  Doğanın tahribatı dünyanın geleceğini tehdit edecek düzeye ulaşması açlığa, susuzluğa yoksulluğa sürüklenen milyonlar, mülteciler, her gün derinleşen gelir adaletsizliği emperyalistlerin umurunda değil. Çatışmaların nedenin çıkarların değil, ezilenler, emekçiler ölüyor. Savaş, çatışma bu kirli politikalar devam ettiği sürece kadınların çocukların, emekçilerin, gençlerin hiçbir hakkı güvence altında değildir" dedi.

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ise Türkiye ve dünyada barışın olmadığını ifade ederek, "Barışın olmadığı savaşın özellikle vekalet savaşlarının coğrafyamızda büyük açılara sebep olduğu korkunç insanı kıyıma, doğa kıyımına ekonomik krize ve sosyal krize sebep olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bizler halkların eşitliğini, halkların kardeşliğini, kadınların özgürlüğünü doğanın ekolojinin varlığını demokrasi güçleri olarak Türkiye'de ve dünyada barışın inşa edilmesi için mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı.

MANİSA
Manisa Emek, Demokrasi ve Barış Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Manolya Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi.

Platform adına okuyan Ayşe Dubaz, "Savaş politikaları sebebiyle açlığa, susuzluğa, sefalete sürüklenen milyonlar, göç yollarında yitip giden yüz binler, her geçen gün derinleşen gelir adaletsizlik yönetenlerin umurlarında değil" dedi.

Mültecileri yönelik ırkçı saldırıları da hatırlatan Dubaz, "En son Ankara Altındağ'da yaşanan olaylarda da görüldüğü üzere mülteciliğe yol açan politikalara yönelmesi gereken öfke savaşların mağdurlarına yöneltilerek yeni çatışmaların fitili ateşleniyor" diye belirtti.

Dubaz, "Barış mücadelesinin en çok da yaşadığımız Ortadoğu coğrafyasında ve ülkemizde yükseltilmesine ve süreklileştirilmesine ihtiyaç var. Bu amaçla atılacak her adım bizleri barışa olduğu kadar insan olma erdemine de yakınlaştıracaktır" çağrısında bulundu.

AMASYA
KESK Amasya Şubeler Platformu Amasya merkezinde bulunan Yavuz Sultan Meydanı'nda 1 Eylül Dünya Barış Gününe ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. "Barış ve demokrasiyi birlikte kazanacağız" pankartının açıldığı açıklamaya Emekliler Sendikası üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Basın metnini okuyan Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün, emperpalist güçlerin kan dökmeye, temel hak ve özgürlükleri ayaklar altına almaya devam ettiğini söyledi.

ÇORUM
Çorum Emek ve Demokrasi Güçleri ise Çorum merkezinde bulunan Kadeş Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. "Tek yol barış" pankartının açıldığı açıklamada kitle "Savaşa hayır" ve "Savaşa ve işgale dur de" dövizleri taşındı. Grup adına açıklamayı 10 Ekim Gar Katliamında yaşamını yitiren Emine Ercan'ın eşi Cuma Ercan okudu.

Halklar arasına ayrılık tohumları sokulduğunu söyleyen Ercan, "Barışı kazanmak, korumak ve onu geliştirmek, emekçilerin ve tüm insanlığın geleceğini kazanmak açısından bugün çok daha önemlidir. Bu nedenle barış mücadelesi, günümüzün en önde gelen ve en çok ihtiyaç duyulan mücadelesi konumunda olmak durumundadır. Korkudan uzak, huzur ve güvenlik içinde, onurlu ve insanca yaşamak, insanların en temel amaçlarından biridir. Bu nedenle savaşsız ve sömürüsüz bir Dünya'da, barış içinde yaşamak her insan için bir haktır" ifadelerini kullandı.

GİRESUN
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Giresun İl Yürütmesi de barış günü ile ilgili yazılı açıklama yayınladı. Alman faşizminin yenilgiye uğratılmasına rağmen yıllardır dünyaya barış gelmediğine değinilen açıklamada, "Ülkemizin bulunduğu coğrafyada yaşanan gelişmeler barışa ne kadar ihtiyacımız olduğunu, savaşların, çatışmaların bizleri nasıl olumsuz etkilediklerini yaşayarak görmekteyiz. Bu günlerde de her zamankinden fazla barışa, özgürlüğe, demokrasiye, kardeşliğe ve insan haklarına ihtiyacımız olduğu acıktır. HDK olarak ülkemizde, bölgemizde, dünyada barışı savunmak militarizme, savaşa, sömürüye dur demek zorundayız" denildi.

ANTEP
Antep Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle, üzerinden Kürtçe, Türkçe ve Arapça "1 Eylül Dünya Barış Günü Kutlu olsun" yazılı pankartla Kırkayak Parkın'dan Yeşilsu Parkı'na kadar yürüyüş yaptı. "Barışta inat ediyoruz", "Suriyeliye değil Suriye'deki savaşa karşı çık", "Doğayı barış yaşatır" dövizlerinin taşındığı yürüyüşte, sık sık "Bijî aştî" sloganları atıldı. Yürüyüşün arından Yeşilsu Parkı'nda basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şube Başkanı Sinan Taştekin, "Barış, demokrasi, özgürlük, güvenceli iş, insan onuruna yaraşır koşullar sağlanmalı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine son verilmelidir. Hepimizin barışın iyileştirici gücüne ihtiyacı var. Barış mücadelesinin en çok da yaşadığımız Ortadoğu coğrafyasında ve ülkemizde yükseltilmesine ve süreklileştirilmesine ihtiyaç var. Bu amaçla atılacak her adım bizleri barışa olduğu kadar insan olma erdemine de yakınlaştıracaktır. Birlikte, ortak, örgütlü ve kararlı bir mücadele ile barışı dünyanın her yerinde kökleşmiş bir ağaç haline getireceğimize olan inancımız her zamankinden daha güçlüdür" şeklinde konuştu.

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri de 1 Eylül'e ilişkin Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. "Emperyalizme, gericiliğe ve savaş politikalarına karşı eşitlik, özgürlük, laiklik, emek ve barış mücadelesini yükselteceğiz" pankartının açıldığı açıklamada, kentteki siyasi parti, demokratik kitle örgütleri katıldı.

Açıklamayı okuyan İHD Antalya Şubesi Eşbaşkanı Prof. Dr. Erdal Gilgil, barış taleplerini dile getirdi.

HATAY
İHD Hatay Şubesi ise aynı konuya ilişkin Köprübaşı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, barışın halkların eliyle getirileceği vurgusu yapıldı.

VAN
İHD Van Şubesi, 1 Eylül'e ilişkin dernek binasında açıklama yaptı. Dernek yöneticilerinden Serdar Çevik, ülkede insan hakları sorununun en önemli halkasının Kürt sorunu olduğunu işaret ederek, "İnsan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için yeni barış sürecine ve böylelikle çatışma çözümüne ihtiyacı vardır" dedi.

KOCAELİ
Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde İnsan Hakları Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı okuyan SES Kocaeli Dönem Sözcüsü Suna Bağuş, "Emperyalist, gerici güçler sermayenin sınırsız ve koşulsuz dolaşımı için kan dökmeye, işgale ve büyük bedeller ödenerek elde edilmiş temel hak ve özgürlükleri ayaklar altına almaya devam ediyorlar" dedi.

Afganistan'da yaşananlara değinen Bağuş, "Uluslararası bu güçlerden destek bulan Taliban'ın ilk işi IŞİD'den de bildiğimiz kadınların haklarına yönelik saldırı, kadınlara kölelik koşullarında yaşam dayatması, çocuk yaşta evlilik, taciz ve tecavüzlerin normalleştirilmesi olmuştur" diye belirtti.

Emperyalist ve gerici güçlerin kendi politikalarının neden olduğu mültecilik, göçmenlik üzerinden halklar arasındaki milliyet, din, dil, etnik kimlik farklılıklarını düşmanlaştırma politikalarına gerekçe haline getirdiğini söyleyen Bağuş, barışta ısrarcı oldukları vurguladı. 

AYDIN
Aydın Demokrasi Platformu ise Aydın Kent meydanında bir araya gelerek barış taleplerini haykırdı.

Açıklamayı okuyan İHD Aydın Şube Başkanı Melek Demir, mevcut savaş politikalarını aktarıp "Bu gidişatı durdurmak mümkün. Bunun yolu emperyalizme, gericiliğe, savaş politikalarına karşı eşitlik, özgürlük, laiklik ve barış mücadelesini hep birlikte vermekten geçiyor" dedi.

Demir "Barış, demokrasi, özgürlük, güvenceli iş, insan onuruna yaraşır koşulların sağlanması, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine son verilmesi, savaş ve düşman siyasetinin dünyada ve ülkemizde son bulması yönünde mücadelemiz devam edecektir" dedi. 

Aydın'ın Didim ilçesinde Kent Meydanı'nda 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlandı, faşizm lanetlendi.

Didim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan eylem müzik dinletisiyle başladı. Açılış konuşmasının ardından, Emek ve Demokrasi Platformu adına yapılan konuşmada, dünün Nazi faşizmine, bugünün emperyalist işgalleri ve bölgesel savaşlarına vurgu yapıldı. Faşizmi yeren, barışa ve halkların kardeşliğine olan özlemin dile getirildiği sloganlar atıldı.

ELAZIĞ
Elazığ'da 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Hozat Garajı Meydanı'nda Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından basın açıklaması düzenlendi.

"Yaşasın halkların kardeşliği", "Biji aşiti", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganlarının atıldığı eylemde ortak açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Kenan Korkmaz okudu.

Silahlanma yarışına değinen Korkmaz "Nükleer silah denemelerinin ardı arkası kesilmiyor. Sadece dünyayı değil galaksimizi tehdit eden bu çılgınlığın arka planında her zamanki gibi sınırsız kâr güdüsü, sömürü çarkı ve sınıfsal hegemonik güç savaşları yatmaktadır" dedi.

Bu gidişatı durdurmanın mümkün olduğunu ifade eden Korkmaz, "Bunun yolu emperyalizme, gericiliğe, savaş politikalarına karşı eşitlik, özgürlük, laiklik ve barış mücadelesinden geçiyor" diye belirtti.

Korkmaz, son olarak "Emeğin, barışın ve kardeşliğin sesini yükseltelim" çağrısında bulundu.

ESKİŞEHİR
Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri, "Savaşlar öldürür barış yaşatır" sloganıyla  Ulus Meydanı'nda açıklama yaparak, "1 Eylül Dünya Barış Günü emperyalizme, faşizme, ırkçılığa, ayrımcılığa, her türden yasaklamaya karşı milyonlarca emekçinin ve direnen halkların mücadelesi içinde anlam kazanacaktır" dedi.

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası adına Neşe Yılmaz, DİSK adına bölge temsilcisi Günay Ayaz, KESK Şubeler Platformu adına Yener Çalışkan ve TMMOB İKK temsilcisi Neşet Aykanat barış gününe ilişkin konuşmalar yaptı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Valiliği'nin 15 günlük etkinlik yasağını eleştiren bir konuşma yaptı ve Dünya Barış Günü'nü selamladı.

Yannis Ritsos'un barış şiirinin okunduğu etkinlik, Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri adına HDP İl Başkanı Şükriye Ercan ile ihraç edilen barış akademisyenlerinin kurduğu Eskişehir Okulu'ndan Murat Yıkılmaz'ın okuduğu basın metninin ardından sona erdi.