23 Eylül 2024 Pazartesi

BM Rusya'yı İnsan Hakları Konseyi'nden çıkardı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı devam ederken, BM'de yapılan oylamayla Rusya, İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarıldı. BM yetkilileri en az bin 417 sivilin savaşta hayatını kaybettiğini, 3.4 milyon insanın ise ülkeden göç ettiğini açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı iki aydır devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) üyesi pek çok ülke, Rusya'ya yönelik yaptırımlarını genişletirken, son olarak Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliği askıya alındı. Rusya, 2011 yılında Muammer Kaddafi yönetimindeki Libya'dan sonra konsey üyeliği askıya alınan 2'nci ülke oldu.

BİN 417 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ
Öte yandan BM, Ukrayna'da savaş süresince bin 417 sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Açıklamada, gerçek sayıların çok daha yüksek olduğu ifade edilirken, Ukraynalı yetkililer, sivil ölümlerin on binlerle ifade edilebileceğini söyledi. Liman kenti Mariupol'de en az 5 bin kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden belediye başkanı, durumun hala kritik olduğunu ve 160 bin sivilin tahliye edilmeyi beklediğini kaydetti. İşgal saldırısının başlangıcından bu yana, 4.3 milyon kişi ise Ukrayna'dan göç etmek zorunda kaldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkilileri ise Rus askerlerinin Kiev ve Çernigiv'den tamamen çekildiğini duyurdu. Yetkililer, Rus ordusunun Ukrayna'nın diğer pek çok bölgesinden de geri çekilme hazırlığı yaptığını ifade ederek, Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yeniden konuşlandıklarını aktardı.

Ülkenin pek çok yerinde devam eden çatışmalar, son dönemde Donetsk ve Luhansk bölgesinde yoğunlaştı. Rus ordusu, Bucha başta olmak üzere sivil yerleşim alanlarında işlediği savaş suçlarını reddederken, Ukrayna ordusu da Donetsk ve Luhansk'a yönelik saldırılarını sürdürüyor. Son olarak Donetsk'te tren istasyonuna yapılan hava saldırısında 30'dan fazla kişi hayatını kaybetti, her iki taraf da saldırı için birbirini suçladı. ABD ise Putin başta olmak üzere Rus hükümet görevlilerinin savaş suçlusu olarak yargılanmasını istedi.